30. октобар 2019. 11. састанак Парламентрног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије/ПОСП

30. октобар 2019. 11. састанак Парламентрног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије/ПОСП

Среда, 30. октобар 2019.

Почео 11. састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ-Србија/ПОСП

11. састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије/ПОСП, на коме посланици Народне скупштине и Европског парламента разговарају о односима ЕУ и Србије, почео је 30.октобра, у Дому Народне скупштине.


11. састанак ПОСП-а отворили су копредседавајући др Владимир Орлић и Тања Фајон, председници делегација Народне скупштине и Европског парламента.

Председник делегације Народне скупштине др Владимир Орлић истакао је да се рад ПОСП наставља у новом сазиву Европског парламента и искористио прилику да честита посланицима на избору. Орлић је изразио наду да ће посланици наставити рад у духу добре сарадње чему сведочи усаглашен текст препорука.

„Нови известилац ЕП за Србију констатовао је да је ово важно време за проширење ЕУ, време које обавезује на удружене напоре како бисмо дошли до жељеног исхода, за шта је потребан заједнички рад“, поручио је Орлић.

Он је навео да ће се реформски процес у Србији наставити и интензивирати у наредном периоду, јер је за Србију чланство у ЕУ стратешки циљ који мора бити заснован на заслугама. Србија не тражи услуге, већ извесност и на њој је да заврши свој део посла, као што и дилема око проширења ЕУ мора бити што пре завршена. Он је изразио наду да ће током финског председавања Савету ЕУ бити отворена технички спремна преговарачка поглавља.

Копредседавајућа 11.састанку ПОСП, председница делегације ЕП Тања Фајон изразила је очекивање да ће посланици ЕП и Народне скупштине имати успешан дијалог, који ће Србији помоћи на путу ка ЕУ. Она је навела да се у наредном периоду очекује извештај ЕК о Србији, као и non-paper о владавини права који ће бити представљен Савету.

„Европски парламент подржава политику проширења ЕУ. Не треба оклевати да отворимо наша врата Западном Балкану упркос изазовима које носе Брегзит или миграције“, поручила је Фајон.

Она је додала да шефови влада у Бриселу нису успели да упркос двема препорукама отворе преговоре са Северном Македонијом и Албанијом и истакла да ово сматра стратешком грешком и пропуштеном приликом која утиче на кредибилитет ЕУ, али и на цео регион који ће бити дестабилизован.

Српским и европским парламентарцима обратили су се уводним излагањима министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, у име званичног председавања Савету ЕУ Кимо Лахдевирта, амбасадор Финске у Србији и заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич-Штамцар у име ЕУ.

Министарка Јоксимовић је у име Владе Републике Србије истакла да се у стратегији проширења Жан Клод Јункера каже да су Србија и Црна Гора земље које предњаче у процесу приступања, односно, да су земље фаворити. Она је додала да је Србија била задовољна начином на који је ЕК разумела процес проширења када се говорило о јасној перспективи. Стратегија је дата Урсули фон дер Лајен на реализацију и Србија очекује да буде испуњена, навела је Јоксимовић.

Она је истакла да је за Србију од изузетног значаја да наставак приступних преговора има своју динамику, као и да су још четири поглавља у потпуности припремљена за отварање. Европска комисија сачиниће незванични документ који се тиче напретка Србије и који ће бити дат државама чланицама, а Србија ће сачекати да се ЕУ и државе чланице усагласе око будуће политике проширења, без застоја у реформском процесу, поручила је Јоксимовић.

Говорећи о другим глобалним актерима у свету, Јоксимовић је навела да Србија настоји да учини све што је добро за њене грађане, али да ниједног тренутка не запоставља свој стратешки циљ, а то је пуноправно чланство у ЕУ.

„Имамо разумевања за различите идеје и потребе, ЕУ има институционалних потреба за мењањем политика и ми због тога нисмо фрустрирани и врло смо стрпљиви јер наш циљ јесте пуноправно чланство у ЕУ. Србија је показала да је поуздан партнер, чак и када околности нису на руку политици проширења, али и ми можемо поставити питање да ли је ЕУ поуздан партнер у смислу искрености политике проширења. Србија је озбиљна земља која неће мењати своју политику, али очекујемо да ће ЕУ дефинисати своје интересе“, поручила је министарка Јоксимовић.

У име званичног председавања Савету ЕУ посланицима се обратио Кимо Лахдевирта, амбасадор Финске у Србији, који је поздравио напредак у приступним преговорима и изразио очекивање да ће Србија отворити нова поглавља. Он је оценио да су питања владавине права и дијалог Београда и Приштине битни за динамику даљих преговора. Он је истакао да посебну пажњу треба посветити уставним реформама и независном судству, као и функционисању демократских институција и области слободе изражавања. Он је поздравио напоре које је Србија уложила у регионалну сарадњу и развијање добросуседских односа, као и по питању миграција. Такође, амбасадор Лахдевирта поздравио је напоре ПОСП-а и подршку парламента процесу придруживања ЕУ.

Испред ЕУ, министар саветник, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич-Штамцар поручила је да је ЕУ и даље посвећена интеграцији земаља Западног Балкана, због чега је битно да Србија настави са преговорима и реформама. Она је поручила да ЕУ жели да Србија до краја године отвори додатна поглавља, због чега реформе треба да се убрзају. Указујући на напредак, Норчич-Штамцар је истакла да Србија мора да смањи ниво корупције и ојача демократске институције, убрза уставну реформу и независност правосудног система и обезбеди слободу изражавања. Говорећи о економским реформама она је оценила да је у тој области Србија остварила добар резултат, уз напомену да је потребно унапредити фискално планирање, реконструкцију јавних предузећа и да се конструктивно ангажује у дијалогу Београда и Приштине. Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији поручила је да ће ЕУ подржати Србију на све могуће начине како би се реформисала и интегрисала.

У наставку рада, посланици су разменили ставове са представницима европских институција и Владе Србије о тренутној ситуацији у приступним преговорима и односима између ЕУ и Србије, процени напретка у преговарачким поглављима 23 и 24, као и питању изборног оквира и процеса, односно, актуелног стања и будућих корака.

Делегације Народне скупштине и Европског парламента настављају рад у четвртак, 31.октобра, разговором о дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, институционалној обнови и перспективи проширења ЕУ, а очекује се и усвајање препорука 11. састанка ПОСП, као и одређивање датума одржавања следећег састанка. Након завршетка 11.састанка ПОСП копредседавајући Орлић и Фајон ће одржати конференцију за новинаре.


Видео (2)

Среда, 30. октобар 2019. | 11. састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европска унија-Србија (ПОСП) 30.10.2019. (I)

Среда, 30. октобар 2019. | 11. састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европска унија-Србија (ПОСП) 30.10.2019. (II)Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
уторак, 12. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја