Понедељак, 27. фебруар 2023.

Шеста и Седма седница Одбора за контролу служби безбедности

Одбор за контролу служби безбедности одржао је, 27. фебруара 2023. године, Шесту и Седму седницу Одбора које су биле затворене за јавност.


На одвојеној седници Одбор је разматрао и усвојио редовни извештај о раду генералног инспектора служби Министарства одбране.

У извештајном периоду генерални инспектор служби Министарства одбране реализовао је редовне надзоре у дирекцијама обе агенције, као и у центрима Војнобезбедносне агенције и Војнообавештајне агенције.

У предметима у које је остварен увид, нису уочене незаконитости и неправилности у раду агенција, а буџетска средства су трошена у складу са плановима, уз поштовање прописа.

Одбор је поздравио позитивне оцене законитости и правилности рада служби безбедности Министарства одбране које је за извештајни период изнео генерални инспектор служби Министрства одбране.

Чланови Одбора оценили су да сугестије и предлози генералног инспектора доприносе унапређењу ефикасности, законитости и правилности рада служби безбедности Министарства одбране.

На одвојеној седници Одбор је разматрао и усвојио извештаје о раду Војнообавештајне агенције.

Чланови Одбора још једном су нагласили да је важно поновити да су нетачне медијске информације које се односе на присуство Вагнер групе у Републици Србији, као и да нити један припадник Војске Србије, активни или пензионисани, не учествује у активностима ове групе, те да су овакве потпуно нетачне медијске информације део активности усмерених на дискредитацију Републике Србије и државног руководства, и да је стога неопходно јасно демантовати ове информације.

Током дискусије директор Војнообавестајне агенције на захтев председника Одбора информисао је чланове Одбора о тренутној безбедносно-политичкој ситуацији у којој се налази наша земља, и о притисцима којим је изложена Република Србија и наше државно руководство.
Председник Одбора мр Игор Бечић је указао на потребу и важност да се пружи пуна подршка председнику Републике Србије Александру Вучићу и државном руководству у тренутку када је потребно донети тешке одлуке које су у интересу заштите наших националних и државних интереса.

Такође током дискусије, директор Војнообавештајне агенције пружио је члановима Одбора исцрпне одговоре на питања и појашњења у вези са разматраним извештајима. Чланови Одбора позитивно су оценили извештајe Војнообавештајне агенције указујући да на свеобухватан и целовит начин пружају увид у рад и остварене резултате Војнообавештајне агенције у извештајном периоду. Констатовано је да је Војнообавештајна агенција у извештајном периоду све задатке из своје надлежности вршила у складу са важећим позитивно-правним прописима, у интересу заштите безбедности Републике Србије и свих њених грађана.

Војнообавештајна агенција је у извештајном периоду по оцени чланова Одбора правовремено извештавала о глобалним и регионалним изазовима, ризицима и претњама и информисала надлежне кориснике о другим појавама значајним за безбедност Републике Србије.

Такође, препознајући значајну улогу коју имају изасланства одбране, као организационе јединице Војнообавештајне агенције, чланови Одбора изразили су јединствен став да се пружи пуна подршка за отварање нових изасланства одбране у складу са спољнополитичким интересима Републике Србије.

Поздрављена је међуагенцијска сарадња, као и сарадња Војнообавештајне агенције са другим државним органима. Овакав вид сарадње доприноси благовременом откривању ризика по безбедност Републике Србије и правовременом предузимању ефикасних мера на њиховом отклањању.

Одбор је позитивно оценио настојање Војнообавештајне агенције да континуирано унапређује билатералну и мултилатералну сарадњу са партнерским службама у веома сложеним глобалним и регионалним условима, чиме је омогућена ефикаснија провера података и информација, а што је допринело већој поузданости процена и јачању поверења и сарадње међу агенцијама.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 10. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја