28. септембар 2015. Делегација Народне скупштине у разговору са немачким инвеститором

28. септембар 2015. Делегација Народне скупштине у разговору са немачким инвеститором

Понедељак, 28. септембар 2015.

Томић и Блажић са немачким и италијанским инвеститорима о енергетској ефикасности

Председница и чланови Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику и Парламентарног форума за енергетску политику Србије, састали су се у Дому Народне скупштине са представницима немачких и италијанских инвеститора у Републици Србији.


На састанку са немачким инвеститором чланови Одбора разговарали су са Мирком Kруком (Mirko Krueck) генералним директор LEEN Gmbh – (Learning Energy Efficiency Network, Jurgen Sonnleitner).

Председница Одбора и Парламентарног форума за енергетску политику проф. др Александра Томић, упознала је госта са делокругом рада Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику, а затим и са формирањем и активностима Парламентарног форума за енергетску политику Србије.

Мирко Крук је представио пројекат Лен мреже која би, како тврди, у великој мери могла да допринесе уштеди и ефикаснијој енергетској политици. Крук је у прилог тој тврдњи изнео податак да се применом Лен мрежа у Немачкој остварује енергетска уштеда од око 37%. Позвао је парламентарце да дају свој допринос у стварању услова за успостављање Лен мреже која би у првој фази повезала 10 локалних самоуправа. Њима би била обезбеђена обука, понуђени примери добре праксе и на крају обављен мониторинг и представљени резултати примене платформе.

Састанку је присуствовао и председник Одбора за заштиту животне средине др Бранислав Блажић, који је говорио о значају унапређења производње биомасе, за коју је истакао да Србија има велики потенцијал.

Проф. др Александра Томић позвала је представнике немачке компаније да своју платформу у писаном облику доставе члановима парламентарних одбора и Форума за енергетску политику Србије, како би се договорили даљи кораци и састанци који би у дијалог укључили и ресорно министарство и представнике локалне самоуправе.

Током састанка са италијанским инвеститорима, највећа пажња посвећена је могућностима повећања привредне сарадње између Србије и Италије, нарочито у области енергетике. Присутни су се сложили и заједнички оценили да је законодавна стабилност земље важна за будуће пројекте, као и стварање повољне климе за инвеститоре. Проф. др Александра Томић је истакла да Влада Србије чини све да се обезбеди што повољнији амбијент за инвеститоре, док је др Бранислав Блажић додао да је тај напредак видно остварен од 2012. године.

У делегацији италијанских инвеститора састанку су присуствовали Едоардо Гароне, председник и власник Ерг Спа групе која је водећа италијанска компанија у сектору нафтне индустрије и енергије ветрова, Ерик Косута председник Конфиндустрије Србије, као и потпредседници Конфиндустрије Србије Лучано Шипоне, Франко Делнери и Антонио Широ. Представници Конфиндустије су нагласили да њихова организација окупља око 150 000 већих предузећа која се углавном баве производњом енергије, оценивши да постоји заједничка воља и жеља да се и у будућности настави сарадња у области енергетике.

Састанку је присуствовала и Јелена Симовић, помоћник министра рударства и енергетике, сектор за европске интеграције, међународну сарадњу и управљање пројектима, која је присутне упознала са радом и активностима Министарства.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
среда, 6. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја