12. фебруар 2016. Томић и Солорано у разговору о сарадњи на унапређању енергетске ефикасности

12. фебруар 2016. Томић и Солорано у разговору о сарадњи на унапређању енергетске ефикасности

Петак, 12. фебруар 2016.

Томић и Солорано о сарадњи на унапређању енергетске ефикасности

Председница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику и Парламентарног форума за енергетску политику Србије проф. др Александра Томић састала се са сталном представницом УНДП-а Иреном Војачковом Солорано.


Проф. др Александра Томић упознала је Солорано са надлежностима Одбора и представила активности и резултате које су од свог оснивања постигле три неформалне парламентарне групе, Парламеннтарни форум за енергетску политику Србије, Женска парламентарна мреже и Зелена посланичка група. Она је истакла да је Народна скупштина свесна значаја енергетске ефикасности и да је уложила напор како би јавности приближила ту тему.

„То је урађено и поделом енергетских пасоша Дому Народне скупштине, Палати Србија и згради Владе Републике Србије, а који дају прецизне смернице на који начин могу да унапреде енергетску ефикасност и тиме оставрити уштеду у потрошњи електричне енергије и до 30 процената“, нагласила је Томић. Она је рекла да верује да би то могле да буду добре смернице и за унапрешђање енегргетске ефикасности на локалном нивоу, али и у приватним домаћинствима. Томић је истакла да је покретање теме о енегргетској ефикасности указало и на неопходност доношења новог закона о инжењерству.

Стална представница УНДП-а Ирена Војачков Солорано сложила се да Народна скупштина треба да узме активно учешће у постизању енергетске ефикасности и тиме да пример локалној самоуправи. Она је истакла да је неопходно повећати коришћење енергије из обновљивих извора енергије, као и капацитет електрана које раде на биомасу у Србији. Солорано је прихватила предлог проф. др Александре Томић да се направи заједнички план о начину сарадње између Народне скупштине и УНДП-а на плану енергетске ефикасности и нагласила да парламентарци могу да рачунају на јаку вољу УНДП-а да се постигну резултати на том пољу.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
среда, 31. мај

Цео календар догађаја