20. септембар 2023. Председник Народне скупштине са председником Народне скупштине Републике Српске

20. септембар 2023. Председник Народне скупштине са председником Народне скупштине Републике Српске

Среда, 20. септембар 2023.

Орлић и Стевандић потписали Меморандум о формирању Парламентарног форума Република Србија – Република Српска

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се са председником Народне скупштине Републике Српске др Ненадом Стевандићем. Том приликом два председника потписала су Меморандум о формирању Парламентарног форума Република Србија – Република Српска, за који су се сагласили да има историјски значај за даљу сарадњу и додатно повезивање нашег народа.


Током састанка Орлић и Стевандић разговарали су о бројним актуелним питањима, укључујући и тренутну ситуацију у Босни и Херцеговини и Републици Српској. Они су заједнички истакли важност доследног поштовања свих одредаба Дејтонског споразума, а Орлић је поновио став Републике Србије да је увек спремна да подржи оно што долази као резултат договора два ентитета, односно три конститутивна народа, али да никада не може да прихвати било какво наметање решења која долазе „споља“.

„Разговарали смо и о тешкој ситуацији за српски народ на Косову и Метохији, која долази као последица отвореног терора који спроводи Аљбин Курти, који својом великоалбанском политиком не само да представља највећу опасност за мир у региону, већ је себе ставио у активну улогу уништитеља сваког дијалога“, рекао је др Орлић.

„О тим важним питањима председник Републике имаће разговоре са бројним званичницима на Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку и желимо данас као председници два парламента да заједнички пошаљемо најснажнију подршку председнику Александру Вучићу и нашој државној делегацији, за борбу коју води за заштиту наших државних и националних позиција. На ту борбу је наш народ, како у Републици Србији, тако и у Републици Српској и свуда где живи, увек истински поносан“, нагласио је Орлић.

Стевандић је навео да се потписивањем Меморандума формира заједничко тело, које ће чинити народни посланици двеју народних скупштина и који ће годишње заседати најмање два пута, те усвајати акте које ће слати у оба парламента.

„Ово је и суштински и формално највећи и најозбиљнији документ који потписујемо и који није усмерен ни против кога, јер нема никакве друге конотације сем сарадње, развоја, неговања заједничких вредности, културе, традиције, али и подршке једни другима на заштити како територијалног интегритета Републике Србије, тако и Дејтонског интегритета и капацитета и осталих надлежности Републике Српске“, рекао је Стевандић.

Председник Народне скупштине Републике Српске искористио је прилику да у своје име и у име председника Додика, изрази захвалност председнику НС др Владимиру Орлићу и председнику Републике Србије Александру Вучићу, наводећи да је достигнут највиши облик сарадње законодавних тела, које ће по први пут доносити заједничке закључке и препоруке, а имаће и свој Пословник о раду.

Два председника потписала су Меморандум о формирању Парламентарног форума Република Србија-Република Српска. Потписници су нагласили значај потписивања Меморандума, за који су рекли да представља историјски значајан документ, јер на потпуно нов и свеобухватан начин повезује два парламента.


Фото галерија


Видео (2)

Среда, 20. септембар 2023. | састанак председника Народне скупштине Републике Србије и председника Народне скупштине Републике Српске 20.09.2023.

Среда, 20. септембар 2023. | изјаве за медије председника Народне скупштине Републике Србије и председника Народне скупштине Републике Српске и потписивање Меморандума о формирању Парламентарног форума Република Србија – Република Српска 20.09.2023.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
субота, 2. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја