Среда, 11. децембар 2019.

Одбор за контролу служби безбедности у надзорној посети Безбедносно-информативној агенцији

У складу са Планом рада Одбора за 2019. годину чланови Одбора за контролу служби безбедности Народне скупштине Републике Србије, реализовали су надзорну посету Безбедносно-информативној агенцији.


Делегацију Одбора предводио је шеф делегације, председник Одбора мр Игор Бечић. У раду делегације Одбора која је обавила надзорну посету учествовали су народни посланици чланови и заменици чланова Одбора: Горан Пекарски, Јасмина Обрадовић, др Предраг Јеленковић и Немања Радојевић.

Важна тема приликом поступка контроле била су најновија безбедносна дешавања у земљи и окружењу. У разговору са директором и представницима Агенције, чланови Одбора упознали су се са активностима БИА на расветљавању недавних догађаја од утицаја на безбедносну ситуацију и стабилност Републике Србије. На основу увида у активности Агенције и тражених и добијених информација, чланови делегације Одбора закључили су да је Агенција у пуном капацитету посвећена и ради на расветљавању ових случајева у складу са прописаним надлежностима.

У складу са овлашћењима прописаним Законом о основама уређења служби безбедности Републике Србије, током надзорне посете, чланови делегације Одбора, по принципу случајног узорка, извршили су надзор над законитошћу примене посебних мера у складу са Законом о Безбедносно-информативној агенцији и примене посебних доказних радњи у складу са Закоником о кривичном поступку. Чланови делегације Одбора установили су да је у надзираним случајевима Безбедносно-информативна агенција поступала у складу са законом прописаним процедурама.

Поред контроле законитости рада, чланови Одбора посебну пажњу посветили су сагледавању стања, техничке опремљености и разговору са припадницима БИА о условима за ефикасно обављање послова из њихове надлежности. Припадници БИА показали су конструктиван и отворен приступ током надзорне посете чланова Одбора.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2