7. децембар 2016. Чланови Одбора за европске интеграције у разговору са државном секретарком у Министарству спољних послова Португала

7. децембар 2016. Чланови Одбора за европске интеграције у разговору са државном секретарком у Министарству спољних послова Португала

Среда, 7. децембар 2016.

Одбор за европске интеграције састао се са државном секретарком у Министарству спољних послова Португала

Чланови Одбора за европске интеграције разговарали су, у Дому Народне скупштине, са државном секретарком у Министарству спољних послова Португала Маргаридом Маркеш, на тему приступања Србије у Европску унију и искустава које је Португал имао у том процесу.


Председница Одбора Мариника Тепић захвалила се на посети и истакла да су Републици Србији, посебно Народној скупштини, од изузетног значаја подршка и искуства која су државе чланице имале у процесу приступања Европској унији. Нагласила је да је у Народној скупштини, без обзира на позицију, већина чланова парламента за европски пут Србије, који је од пресудног значаја за бољу будућност њених грађана.

Тепић је изразила наду да ће се у наредном периоду интензивирати сарадња са Одбором за европске послове Скупштине Републике Португал, кроз размену искустава, што ће значајно допринети и унапређењу парламентарне сарадње на свим нивоима. Она је истакла да Србију ускоро очекује отварање поглавља 5 које се односи на јавне набавке, и изразила наду да ће бити отворена и поглавља 25 и 26 која представљају тзв. „техничка поглавља“, јер се врло брзо након отварања и затварају. Нагласила је и да су за Србију од изузетног значаја преговори о поглављима 23, 24 и 35, јер представљају кључна поглавља за хармонизацију националног законодавства са правним тековинама Европске уније и успостављање владавине права.

Упознајући државну секретарку са улогом Одбора за европске интеграције у процесу приступања Србије Европској унији, Тепић је истакла да је препознат и значај сарадње са организацијама цивилног друштва, са којима Одбор, у оквиру Националног конвента о Европској унији, тесно сарађује. Додала је да је још један од приоритета у раду, регионална парламентарна сарадња и истакла да се интензивно ради на њеном унапређену.

Чланови Одбора нагласили су да су очекивања Владе да Република Србија отвори сва преговарачка поглавља до 2018. и затвори их до 2020.године. Они су такође изразили наду да ће Португал пружити пуну подршку отварању поглавља које се очекује крајем ове године.

Истичући да Португал подржава Србију на путу ка Европској унији, државна секретарка Маркеш је нагласила да је изузетно важна јасна опредељеност свих институција у овом процесу за успостављање европског система, који подразумева развој како државе, тако и друштва, али и оснаживање економије, успостављање владавине права и демократије. Она је поздравила сарадњу Одбора за европске интеграције са невладиним сектором, истичући да то представља директну сарадњу државе са њеним грађанима. Закључила је да ће предстојеће посете званичника, које се очекују у наредном периоду, додатно унапредити односе између Португала и Србије, али и допринети интензивирању сарадње на парламентарном нивоу.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31