25. јануар 2021.  координаторка Женске парламентарне мреже и народна посланица Сандра Божић

25. јануар 2021. координаторка Женске парламентарне мреже и народна посланица Сандра Божић

Понедељак, 25. јануар 2021.

Божић на Конференцији ЖПМ

Председавајућа конференције, координаторка Женске парламентарне мреже и народна посланица Сандра Божић, обратила се новинарима и том приликом истакла да има велику част и задовољство да поздрави све присутне и пожели добродошлицу на конференцију под називом ''Храброст је женског рода''.


Том приликом се захвалила свима који су данас учествовали и препознали значај овог скупа и континуирани рад и напор Женске парламентарне мреже у унапређењу стања родне равноправности у Србији и положају жена, посебно у време епидемиолошке кризе, која је са собом донела низ нових изазова у овој области. 

''Посебну захвалност желим да упутим председници владе, председнику Народне скупштине и члановима владе, као и нашим партнерима у раду ЖПМ мисији ОЕБС у Србији, и представницима УНДП на безрезервној подршци. Од оснивања 2013. године до данас и ако неформална организација, ЖПМ је постигла значајне резултате и постала признати чинилац у области питања родне равноправности и унапређењу положаја жена у Србији, како на националном, тако и на регионалном нивоу. Далек пут смо прешли, својим континуираним радом и залагањем успели смо да поред тога што смо били прва земља ван ЕУ која је увела Индеx родне равноправности, усвојила и ратификовала различите Законе, стратегије и споразуме који подразумевају, економско, политичко оснаживање жена и елиминисање сваког облика дискриминације, били и ти који су предано ушли у одлучну борбу за спречавање било ког облика насиља према женама. Паралелно, бориле смо се да жене у политици буду видљивије и да своје право да буду биране остваре на највишим државним функцијама, односно на местима на којима се одлучује'', истакла је Божић.

Како је рекла, данашњу конференција подељена је у два радна панела, са две теме које у овом тренутку највише одговорају препознатим проблемима на које се додатно скреће пажња и нуде одређена решења. Панел број 1 носи назив ''Некултура насиља као феномена све чешће присутног у облику говора мржње у јавном дискурсу и медијима и на који начин он утиче на друштво али уједно и на родно сензитивна питања као и питања равноправности''. Носилац овог панела поред осталих учесница је потпредседница владе Републике Србије и министарка културе и информисања, госпођа Маја Гојковић.

У панелу број 2 са темом ''Родне равноправности у време пандемије'' биће речи о томе на који начин пандемија утиче на стање родне равноправности, које је то промене у овом дискурсу пандемија са собом донела и да ли их као друштво препознајемо. Ко више оболева, а ко је више и на којим пословима ангажован и да ли је терет пандемије успео да активира родно сензитивне проблем и политике.Носилац овог панела поред осталих учесница је министрака у влади задужена за људска и мањинска права и друштвени дијалог госпођа Гордана Чомић.

Пре тога у самом уводу подршку је дао и председник НСРС господин Ивица Дачић, председница владе госпођа Ана Брнабић којима се Божић и овом приликом у име ЖПМ захвалила.

''Основна порука коју желимо да пошаљемо са данашње конференције је да поред неприкосновене свакодневне борбе за животе наших грађана и њихово здравље, економију у време пандемије за које стижу похвале и аплаузи читавог света, као одговорно и зрело друштво морамо на време уочити и препознати и све друге појавне облике негативних ефеката које вирус оставља за собом. И бескомпромисно наставити са активном и непрестаном борбом против насиља према женама и свеукупним унапређењем положаја у друштву као основним приоритетом у раду ЖПМ.

Свој допринос Конференцији дала је и потпредседнице владе и председнице Координационог тела за родну равноправност проф др Зорана Михајловић, а посебну част учинио нам је и снимљеном видео поруком обратио и пружио подршку данашњем догађају и генерални секретар ИПУ господин Мартин Чунгонг, као и господин Јан Брату шеф мисије ОЕБС у Србији и госпођа Франсин Пикап стална представница програма УН за развој, који су стални партнери ЖПМ'', закључила је Божић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
уторак, 7. децембар

Цео календар догађаја