3. јун 2013. Срђан Шајн у разговору са представницима академске и стручне јавности Србије и Македоније

3. јун 2013. Срђан Шајн у разговору са представницима академске и стручне јавности Србије и Македоније

Понедељак, 3. јун 2013.

Срђан Шајн разговарао са представницима академске и стручне јавности Србије и Македоније

Народни посланик Срђан Шајн разговарао је данас, у Дому Народне скупштине, са представницима академске и стручне јавности из Србије и Македоније о могућностима измене кривичног законодовства у Србији и сарадње на регионалном нивоу у циљу унапређења људских и мањинских права и брже интеграције Рома.


Шајн је упознао госте са активностима које су у протеклом периоду предузете на законодовном плану у области интеграције Рома, као и са недавним формирањем Ромске интерпарламентарне организације која окупља парламентарце из Србије, Македоније, Словачке, Хрватске, Мађарске и Румуније. Циљ ове организације, како је навео Шајн, је формирање једне политичке организације која ће у складу са демократским капацитетом народних посланика бити релевантан саговорник свим међународним организацијама.
Председник Македонске академије наука и уметности Владимир Камбовски говорио је о принципима на којима је засновано кривично право у Македонији и изнео могућности реформе кривичног законодавства у Србији по угледу на друге европске земље.
Саговорници су разменили мишљења о проблемима имплементације законских решења из области кривичног законодавства и неопходности реформе правних система у који се мора укључити цела стручна јавност. Говорило се и о потреби едукације судија кривичног права у складу са препорукама Европског суда за људска права, али и о значајној улози коју у борби за људска права имају националне и међународне невладине организације.
Срђан Шајн је упознао саговорнике са иницијативом да се на регионалном нивоу организују састанци у којима би учествовали представници стручних јавности, где би се разговарало о изналажењу решења у области кривичног законодавства са циљем потпуне интеграције Рома.
У разговору су учествовали и Владимир Солтанович Џатиев, шеф Катедре за кривично право и поступак на Правном факултету Руског државног трговинско-економског универзитета, председник Удружења за међународно кривично право проф.др Миленко Крећа, секретар Удружења проф.др Срето Ного и Нада Николова из Министарства просвете Македоније.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2