12. март 2020. Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта са члановима извршног одбора Завичајног удружења Јањана из Новог Сада

12. март 2020. Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта са члановима извршног одбора Завичајног удружења Јањана из Новог Сада

Четвртак, 12. март 2020.

Линта примио чланове извршног одбора Завичајног удружења Јањана из Новог Сада

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта састао се данас у Дому народне скупштине са члановима извршног одбора Завичајног удружења Јањана из Новог Сада.


Линта је истакао да му је била велика част да буде гост Удружења поводом одржавања једанаестог Јањског вишебоја, јединствене спортске и етно-туристичке манифестације у Јању у Републици Српској, јула прошле године, изразивши задовољство гостопримством становника. Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону захвалио се члановима извршног одбора Удружења на посети, изразивши уверење да ће и у будућности наставити добру сарадњу.

Чланови извршног одбора Завичајног удружења Јањана из Новог Сада упознали су Линту са историјом Удружења, напоменувши да је оно основано фебруара 2009. године као израз жеље Јањана из Војводине да имају свој огранак у Републици Србији. Чланови Удружења навели су да је Јањ засебна историјска, географска и културолошка целина у Републици Српској у којој је насељен велики број Срба, објаснивши да је, захваљујући својој изолованости, ова област успела да сачува своје обичаје, културу, традицију и ношњу. Они су указали на бројна природна богатства Јања, попут Јањских отока, планине Виторог, Ваганске пећине, манастира Глоговац у ком се традиционално одржава Јањски сабор, реке Пливе и кањона реке Јањ, који је заштићени природни резерват Републике Српске.

„Веома смо захвални што сте посветили пажњу нашем народу који је насељен у тој области, Ваша посета била је од великог значаја за становнике Јања. Број људи који тамо живи све више опада у последњих неколико година, те је важно порадити на питању насељавања тих крајева. Суштина је, пре свега, повратак у Јањ и враћање коренима, традицији и култури“, подвукли су чланови извршног одбора Удружења.

На састанку је било речи и о досадашњим и предстојећим активностима Удружења, као и о иницијативама које чланови настоје да предузму у наредном периоду, попут идеје о изградњи самоодрживог етно села у овој области и спомен обележја страдалим српским цивилима у злогласној НДХ у Другом светском рату. Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта нагласио је да ће увек настојати да помогне Удружењу колико год буде био у могућности.

Председник Завичајног удружења Јањана из Новог Сада Зоран Црепуља изразио је велику захвалност Линти на донацији организације Савез Срба из региона њиховом удружењу, као и на указаној части да чланови Удружења посете Дом Народне скупштине.

Састанку су присуствовали председник Завичајног удружења Јањана из Новог Сада Зоран Црепуља, секретар Удружења Цвијан Савковић, као и чланови извршног одбора Удружења Душан Блажић, Милован Клисарић, Недељко Керлец, Јово Ћато, Драган Малиновић и Горан Савковић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5