16. март 2021. Трећа седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години

16. март 2021. Трећа седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години

Уторак, 16. март 2021.

Трећа седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години

Председник Народне скупштине Ивица Дачић сазвао је Трећу седницу Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години за уторак, 16. март 2021. године, са почетком у 10.00 часова.


Пре утврђивања дневног реда, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици, Милија Милетић, Шаип Камбери, Данијела Вељовић, Ђорђе Милићевић и Угљеша Мрдић, затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

Народна скупштина усвојила је следећи дневни ред:

  1. Предлог закона о климатским променама, који је поднела Влада;
  2. Предлог одлуке о Програму званичне статистике у периоду од 2021. до 2025. године, који је поднела Влада;
  3. Предлог одлуке о изменама Oдлуке о утврђивању састава сталних делегација Народне скупштине Републике Србије у међународним парламентарним институцијама, који је поднео председник Народне скупштине;
  4. Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије, са исправком, који је поднела Посланичка група „Александар Вучић - за нашу децу“;
  5. Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије, који је поднела Посланичка група СОЦИЈАЛИСТИЧКА ПАРТИЈА СРБИЈЕ (СПС) и
  6. Предлог oдлуке о допуни Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије, који је поднела Посланичка група „СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА СПП - УЈЕДИЊЕНА СЕЉАЧКА СТРАНКА УСС“.
Народна скупштина прихватила је предлог народног посланика др Александра Мартиновића да се обави заједнички јединствени претрес о тачкама од 3. до 6. дневног реда седнице.

Народна скупштина започела је расправу у начелу о првој тачки дневног реда - Предлогу закона о климатским променама, који је образложила министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

Народна скупштина започела је расправу у начелу о првој тачки дневног реда - Предлогу закона о климатским променама, који је образложила министарка животне средине Ирена Вујовић.

Током рада, председник Народне скупштине Ивица Дачић обавестио је народне посланике о пријему оставке народног посланика Милана Савића на функцију народног посланика у Народној скупштини Републике Србије и Извештаја Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, поводом разматрања те оставке, који је утврдио да је подношењем оставке наступио случај из члана 88. став 1. тачка 2. Закона о избору народних посланика, у коме се подношење оставке наводи као један од разлога за престанак мандата народном посланику и предложио да Народна скупштина констатује престанак мандата том народном посланику. Сагласно Закону о избору народних посланика, извршиће се попуњавање упражњеног посланичког места у Народној скупштини.

До краја дана Народна скупштина је обавила расправу у начелу о Предлогу закона о климатским променама.

Другог дана рада, 17. марта, Народна скупштина водила је и закључила јединствени претрес о Предлогу одлуке о Програму званичне статистике у периоду од 2021. до 2025. године, који је поднела Влада.

Предлог одлуке образложила је представница предлагача, министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

У наставку рада обављен је и заједнички јединствени претрес о тачкама 3. до 6. дневног реда седнице.

Трећег дана рада, 18. марта, пре преласка на рад, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици проф. др Јахја Фехратовић, др Муамер Бачевац, Марија Јевђић, Ђорђе Милићевић и Александар Мирковић, затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

У наставку рада, Народна скупштина је на основу Одлуке Републичке изборне комисије и Извештаја Одбора за административно – буџетска и мандатно –имунитетска питања и сходно члану 27. став 5. Закона о избору народних посланика, констатовала потврђивање мандата народном посланику Предрагу Милошевићу, изабраног са Изборне листе АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – ЗА НАШУ ДЕЦУ, након чега је народни посланик положио заклетву.

Народна скупштина започела је разматрање амандмана на Предлог закона о климатским променама, а седници је присуствовала и министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић.

До краја дана, Народна скупштина водила је и завршила претрес у појединостима Закона о климатским променама.

Пошто је Народна скупштина обавила расправу о свим тачкама дневног реда, потпредседник Народне скупштине др Владимир Орлић одредио је четвртак, 18. март са почетком у 17.15 часова, као Дан за гласање о тачкама дневног реда Треће седнице Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години.

Дан за гласање

У Дану за гласање, Народна скупштина усвојила је Предлог закона о климатским променама, који је поднела Влада.

Већином гласова народних посланика усвојен је и Предлог одлуке о Програму званичне статистике у периоду од 2021. до 2025. године, који је поднела Влада и Предлог одлуке о изменама Oдлуке о утврђивању састава сталних делегација Народне скупштине Републике Србије у међународним парламентарним институцијама, који је поднео председник Народне скупштине.

Народни посланици гласали су и усвојили Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије, са исправком, који је поднела Посланичка група „Александар Вучић - за нашу децу“, Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије, који је поднела Посланичка група СОЦИЈАЛИСТИЧКА ПАРТИЈА СРБИЈЕ (СПС) и Предлог oдлуке о допуни Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије, који је поднела Посланичка група „СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА СПП - УЈЕДИЊЕНА СЕЉАЧКА СТРАНКА УСС“.

Резултати гласања:

1. Предлог закона о климатским променама

2. Предлог одлуке о Програму званичне статистике у периоду од 2021. до 2025. године

3. Предлог одлуке о изменама Oдлуке о утврђивању састава сталних делегација Народне скупштине Републике Србије у међународним парламентарним институцијама

4. Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије, са исправком (Александар Вучић - За нашу децу)

5. Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије (СПС)

6. Предлог oдлуке о допуни Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије (СПП-УСС)

Пошто је Народна скупштина обавила расправу и гласање о свим тачкама дневног реда, председник Народне скупштине Ивица Дачић закључио је Трећу седницу Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години.


Видео (12)

Уторак, 16. март 2021. | Трећа седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години 16.03.2021. (I)

Уторак, 16. март 2021. | Трећа седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години 16.03.2021. (II)

Уторак, 16. март 2021. | Трећа седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години 16.03.2021. (III)

Уторак, 16. март 2021. | Трећа седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години 16.03.2021. (IV)

Среда, 17. март 2021. | наставак Треће седнице Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години 17.03.2021.(I)

Прикажи још Преостало видео снимака: 7


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
петак, 22. октобар

Цео календар догађаја