Петак, 14. мај 2021.

Седма седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова

На седници Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова, одржаној 14. маја 2021. године, чланови Одбора размотрили су, у начелу, Предлог закона о изменама и допунама Закона о забрани дискриминације и Предлог закона о родној равноправности.


Предлоге закона образложила је Гордана Чомић министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Суштина измена и допуна Закона о забрани дискриминације односи се на разбијање предрасуда по више основа, полној, верској и расној оријентацији. Према речима Гордане Чомић, борба против дискриминације почела је са спречавањем дискриминације особа са инвалидитетом. Циљ је да заједнички увидимо грешке, да смањимо понашање у друштву засновано на предрасудама, да имамо мање неједнаког опхођења у сектору рада, јавном животу, медијима, култури и здравству, оценила је Чомић.

Предлог закона о родној равноправности је подједнако важан и за жене и мушкарце, навела је министарка. „Пол је биолошка категорија, али све друго одређује нам друштво које формира улогу како за жену тако и за мушкарца, а те улоге чине људе несрећнима“, подвукла је Чомић. Додала је, да је управо задатак Народне скупштине да образлаже зашто су потребне промене улога жена и мушкараца, а извршне власти да припреме предлоге закона који ће се тицати равноправног одлучивања жена и мушкараца, како у садашњости тако и у будућности.

После конструктивне расправе, чланови Одбора су предложили Народној скупштини да прихвати предлоге закона, у начелу.

Седници је председавао председник Одбора др Муамер Бачевац, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора: Весна Стјепановић, Андријана Аврамов, др Муамер Бачевац, Золтан Пек, Јелена Михаиловић, др Нина Павићевић, Небојша Бакарец, Виктор Јевтовић и Дејан Стошић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Петак, 14. мај 2021. | Седма седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова 14.05.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
недеља, 5. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја