7. мај 2021. Седма седница Одбора за здравље и породицу

7. мај 2021. Седма седница Одбора за здравље и породицу

Петак, 7. мај 2021.

Седма седница Одбора за здравље и породицу

На седници Одбора за здравље и породицу која је одржана, 7. маја, ван седишта Народне скупштине, у општини Мерошина, анализиран је обухват вакцинације на територији те општине.


На самом почетку седнице обратио се председник Одбора за здравље и породицу др Дарко Лакетић који је представио актуелно здравствено стање у Србији и предузете мере у борби против COVID-19.

Лакетић је упознао је учеснике скупа са информацијом да је 2. фебруара ове године образован Пододбор за праћење епидемиолошке ситуације због присуства заразне болести COVID-19, чији је задатак између осталог да разматра све активности које организују и спроводе органи Републике Србије, јединице локалне самоуправе и други субјекти, здравствене установе и физичка лица у циљу заштите становништава од заразних болести. Такође, Пододбор има за циљ да посматра последице пандемије на функционисање здравственог система и да се упознаје са процесом примена мера.

Лакетић је навео да је Пододбор већ одржао две седнице на којима се разговарало о различитим сојевима вируса COVID-19 и о четири врсте вакцина које су доступне грађанима Србије.

Говорећи о свим предузетим мерама и доброј организацији државног врха Србије, пре свега личног ангажмана председника Републике Србије Александра Вучића, грађани Србије су у ситуацији да бирају вакцину коју ће да приме, оценио је Лакетић и додао да је Министарство здравља урадило велики део посла када је реч о процедури и организацији вакцинације, о чему сведочи и чињеница са смо у том погледу оцењени као једни од најбољих у Европи.

На седници је говорио и државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек који је нагласио да државни врх и руководство Србије води одличну борбу против COVID-19 и да о томе говори податак да је стопа смртности испод 0,9 одсто и да смо поводом спровођења вакцинације и пружања медицинских услуга оболелим грађанима добили похвале из читавог света. Ђерлек је оценио да без јединства и подршке локалних самоуправа не можемо победити COVID-19. „Веома је битно да обиђемо што више градова, општина, села и да разговарамо са људима, да им отклонимо предрасуде и да покушамо да остваримо циљ, да до краја јуна, три милиона људи буде ревакцинисано“, нагласио је др Мирсад Ђерлек.

Члановима Одбора и присутнима се обратио директор Дома здравља Мерошина др Небојша Цветковић који је изнео податак да је у Мерошини вакцинисано око 21 одсто грађана, односно да је првом дозом вакцинисано 2150, док је ревакцинисано 1727 грађана. Такође, навео је да су на територији општине постављени пунктови у свим селима и да су грађанима на располагању све четири вакцине.

Присутнима се обратио и председник општине Мерошина Саша Јовановић, истакавши да је одржавање седница Одбора ван седишта, пример добре праксе, који треба да буде настављен и убудуће.

У дискусији која је уследила, чланови Одбора разговарали су о актуелној здравственој ситуацији и значају вакцинације за сузбијање пандемије изазване вирусом COVID-19.

По завршетку седнице, чланови Одбора обишли су Дом здравља Мерошина и пункт за вакцинацију.

Одржавање седница Одбора за здравље и породицу ван седишта Народне скупштине подржала је Вестминстерска фондација за демократију.

Седници је председавао председник Одбора др Дарко Лакетић а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора, Никола Радосављевић, Светлана Милијић, Рајка Матовић, Драгана Баришић, Драгана Бранковић Минчић, Слађана Николић, Невена Ђурић, Дејан Стошић, Милијана Сакић и др Весна Ивковић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Петак, 7. мај 2021. | Седма седница Одбора за здравље и породицу 07.05.2021.



Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
недеља, 29. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја