Четвртак, 1. новембар 2007.

Шеста седница Одбора за одбрану и безбедност

Одбор за одбрану и безбедност одржао је Шесту седницу, 1. новембра, којој је председавао председник Одбора Ивица Дачић.Одбор за одбрану и безбедност одржао је Шесту седницу, 1. новембра, којој је председавао председник Одбора Ивица Дачић. Седници је присуствовао директор Безбедносно-информативне агенције Републике Србије Раде Булатовић са сарадницима.

Одбор је размотрио Извештај о раду Безбедносно-информативне агенције Републике Србије за период јун 2006. до октобра 2007. године са Извештајем о стању безбедности у Републици Србији.

Представљајући Извештај члановима Одбора, Раде Булатовић, директор БИА, истакао је да је стање безбедности у Републици Србији, са изузетком Косова и Метохије, стабилно, али да постоје ризици који могу довести до угрожавања стабилности. Пре свега то се односи на деловање ектремистичких група и организација на југу Србије и подручју Косова и Метохије. Он је додао да је уочена повећана ангажованост, наоружавање и пропагандно деловање терористичке организације АНА на територији Косова и Метохије, што је уочено као главни фактор дестабилизације у региону, али и повезивање албанских екстремиста са вехабијским покретом.

Директор БИА је оценио да је могуће очекивати ескалацију насиља на Косову и Метохији након 10. децембра, као и појаву насиља, немира и оружаних сукоба у случају једностраног проглашења независности Косова. У посматраном периоду праћена је активност вехабијског покрета у рашкој области, деловање верски мотивисаних екстремиста, неонацистичких и ултрадесничарских организација, као и сагледавање стања безбедности у национало мешовитим и мултиконфесионалним срединама. БИА је такође пратила делатност страних обавештајних структура и вршила процену ризика за националну безбедност.

БИА је остварила добру сарадњу са Министарством унутрашњих послова, Министарством одбране, тужилаштвом за ратне злочине, али и Архивом Србије. Поред тога БИА је остварила интензивну билатералну сарадњу са 49 безбедносних служби из 39 држава, а у погледу испуњавања међународних обавеза и сарадње са Трибуналом у Хагу, предузимала је све неопходне активности.

У току расправе, чланови Одбора разменили су мишљења о поднетом Извештају и постављали питања директору БИА. Одбор је након расправе прихватио Извештај о раду Безбедносно-информативне агенције Републике Србије за период јун 2006. до октобра 2007. године, са Извештајем о стању безбедности у Републици Србији.

Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
уторак, 7. фебруар

Цео календар догађаја