Понедељак, 17. септембар 2007.

Шеста седница Одбора за културу и информисање

Одбор за културу и информисање одржао је Шесту седницу 17. септембра, којој је присуствовао министар културе Војислав Брајовић, помоћник министра за медије Драган Јањић и државни секретар Ивана Стефановић.Одбор за културу и информисање одржао је Шесту седницу 17. септембра, којој је присуствовао министар културе Војислав Брајовић, помоћник министра за медије Драган Јањић и државни секретар Ивана Стефановић. Седници је председавао председник Одбора, Слободан Гавриловић.

Министар Брајовић, информисао је Одбор о средствима која се предлажу у пројекцији Буџета за 2008. годину за Министарство културе, истакавши да су финансијска средтва неопходна као основ културне политике, која представља одбрану идентитета и '''јесте наш отвор ка свету''. Министар Брајовић је инсистирао на побољшању буџета за културу, што би значило да је потребно планирати минимум један одсто буџетске потрошње. ''Оно што је најважније је да сачувамо нашу културну баштину у оквирима међународно признатих граница'' истакао је министар Брајовић. У оквиру набрајања приоритета културне политике, министар као и представници министарства, истакли су бољи однос према стваралаштву (побољшање личних доходака и услови рада); спровођење Уредбе о додели посебних признања; већу сарадњу са стручном јавношћу; спровођење пројеката за одржив развој; као и формирање центара за поједине стваралачке области. Министар Брајовић је напоменуо да се повећање буџета може остварити и секундарним приливом средстава у министарство, као што је 1,5 одсто законом предвиђеног издвајања за културу (кинематографија) из претплате РТС-а.

У наставку рада седнице, чланови Одбора су министру Брајовићу, као и представницима министарства постављали актуелна питања о функционисању културне политике, отворивши дискусију о питању приватизације радио и ТВ станица, о таблоидизацији медија, о непоштовању законом прописаних минутажа за емитовање пропагандних порука, о будућим материјалним издвајањима за манифестације од културне важности, као и о финансирању институција од националног значаја.

Чланови Одбора су дискутовали и о решењу статуса институција у којима је оснивачка права имала некадашња заједница Србија и Црна Гора (Танјуг, Филмске новости, Радио Југославија, Музеј историје Југославије, Југословенски преглед, Музеј ваздухопловства и Архив СЦГ). Чланови Одбора ће се у наредном периоду појединачно пријављивати за посете одређеним институцијама како би активно учествовали у решавању њиховог коначног статуса.

На крају седнице, државни секретар Ивана Стефановић обавестила је присутне чланове Одбора да ће Нацрт закона о култури бити доступан од 24. септембра 2007. године, чиме започиње и јавна расправа о томе.

Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
субота, 25. март
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја