Среда, 19. октобар 2016.

Седма седница Одбора за европске интеграције

Чланови Одбора су, на седници одржаној 19. октобра, размотрили Извештај о преговорима о приступању Републике Србије Европској унији током председавања Краљевине Холандије од јануара до јуна 2016. године, који је поднела Влада, и Извештај о преговорима о приступању Републике Србије Европској унији за период јул/септембар 2016. године.


Члановима Одбора извештаје је представила проф. др Тања Мишевић, шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији, у којем је представљен процес аналитичког прегледа усклађености законодавства, извештаји са скрининга и припрема за отварање поглавља, пресеци стања у отвореним поглављима, у поглављима на који је упућен позив да предају преговарачке позиције, у поглављима у којима су утврђена мерила за отварање, у поглављима чији се извештаји налазе у процесу усвајања, у поглављима за које су достављени делови извештаја и осталим поглављима, и начела јавности и укључивања.

Мишчевић је навела да је до сада усвојено 27 извештаја са скрининга, од којих је 18 усвојено са препоруком да се преговори у поглављима отворе без мерила, а за преосталих девет поглавља извештаји су усвојени са предлогом да се поглавља отворе након испуњавања мерила.

Мишчевић је у даљем образлагању истакла да се до краја године очекује отварање још три поглавља, 5, 25 и 26, која се тичу јавних набавки, науке и истраживања и образовања и културе, и објаснила пресек стања у поглављима за која је Република Србија позвана да преда преговарачку позицију.

Преговарачке позиције које се тренутно налазе у фази неформалних консултација са Европском комисијом су поглавље 7 које се односи на интелектуалну својину, 20 које се односи на предузетништво и индустријску политику, 29 питања царинске уније, 30 које се тиче економских односа са иностранством и 33 финансијске и буџетске одредбе.

Након образлагања извештаја и дискусије, чланови Одбора су гласањем прихватили Извештај о преговорима о приступању Републике Србије Европској унији током председавања Краљевине Холандије од јануара до јуна 2016. године, који је поднела Влада, и Извештај о преговорима о приступању Републике Србије Европској унији за период јул/септембар 2016. године.

У наставку седнице, одређени су чланови Одбора за учешће на Интерпарламентарној конференцији: „Недискриминација особа са инвалидитетом у земљама проширења ЕУ“, која ће бити одржана 28-29. новембра 2016. године, у Европском парламенту у Бриселу.

Седници је председавала председница Одбора Мариника Тепић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора Душица Стојковић, Гордана Чомић, Весна Марковић, Александар Стевановић, Звонимир Ђокић, Жарко Мићин, Елвира Ковач, Марко Благојевић, Александра Јерков и Дубравка Филиповски.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Среда, 19. октобар 2016. | Седма седница Одбора за европске интеграције 19.10.2016.



Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
понедељак, 27. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја