Петак, 14. септембар 2007.

Шеста седница Одбора за европске интеграције

На седници Одбора за европске интеграције, која је одржана 14. септембра, разматран је Нацрт закона о удружењима, који је сачинило Министарство за државну управу и локалну самоуправу.На седници Одбора за европске интеграције, која је одржана 14. септембра, разматран је Нацрт закона о удружењима, који је сачинило Министарство за државну управу и локалну самоуправу. Седници Одбора председавао је Милош Јевтић, а у њеном раду учествовали су председник Народне скупштине Оливер Дулић, министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић, експерт Савета Европе проф.др Џереми Мекбрајд, као и представници бројних невладиних организација и удружења.

На почетку седнице, председник Народне скупштине Оливер Дулић указао је на значај доношења овог закона којим се попуњава правна празнина у домаћем законодавству, односно уређује рад невладиних организација које су, како је рекао, битан чинилац развоја у друштвима у транзицији.

Представљајући Нацрт закона о удружењима, министар Марковић је нагласио да је његов циљ да се ова област уреди у складу са Уставом Србије и европском праксом. Новим законом, пре свега, треба да се успостави партнерски однос између државе и невладиних организација, као и аутономност у раду цивилног сектора. Он је истакао да је ово трећа верзија закона, сачињена у сарадњи са стручњацима Савета Европе, као и су притом коришћена искуства земаља у региону које су све већ донеле законе из ове области. Министар Марковић је изразио очекивање да ће се Предлог овог закона ускоро наћи у скупштинској процедури.

Председник Одбора Милош Јевтић подсетио је да је реч о једном од 44 закона који су предвиђени Акционим планом Владе за усклађивање домаћих прописа са законодавством ЕУ, односно да је његово усвајање услов за потписивање Споразума о стабилизацији и придруживањe Србије Европској унији.

Представник Савета Европе проф.др Џереми Мекбрајд изложио је експертско мишљење о појединим одредбама Нацрта закона о удружењима.

Чланови Одбора су у расправи оценили да је нови закон прихватљив и да пружа општи оквир за удруживање грађана и деловање невладиних организација.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4