Четвртак, 20. септембар 2007.

Шеста седница Одбора за иностране послове

Чланови Одбора за иностране послове разговарали су, на седници 20. септембра, са новоименованим амбасадором Републике Србије у Канади др Душаном Батаковићем, пре његовог одласка на дипломатску дужност.
Чланови Одбора за иностране послове разговарали су, на седници 20. септембра, са новоименованим амбасадором Републике Србије у Канади др Душаном Батаковићем, пре његовог одласка на дипломатску дужност. Седници Одбора председавао је др Драгољуб Мићуновић.

Представљајући свој програм рада, амбасадор Батаковић је рекао да је Канада једна од најразвијених држава у свету, чланица Групе 8, утицајна чланица НАТО, кандидат за сталног члана Савета безбедности УН, као и да она своју спољну политику усклађује са политиком Европске уније. Батаковић сматра да снажење билатералних веза са овом земљом треба да представља приориоритет у његовим активностима. Он је посебно нагласио област економске и научно-техничке сарадње, као и укључивање дијаспоре у те токове. Дијаспора у Канади броји преко 200 000 Срба, што представља велики потенцијал, рекао је амбасадор и додао да многи од њих желе да се укључе у демократски препород Србије и допринесу да се овде пренесе канадско искуство.

Батаковић је посебно нагласио да су могућности за повећање економске сарадње са Канадом неограничене, као и да до сада није постојао прави економски замах. С тим у вези, амбасадор је нагласио значај потписивања билатералних споразума Србије са Канадом, посебно о научно-техничкој сарадњи, социјалној заштити, избегавању двоструког опорезивања и других. Преко науке, културе и образовања треба да се мења слика Србије у свету, рекао је нови амбасадор и додао да се планира отварање српских школа у Канади.

Чланови Одбора подржали су изложени програм рада амбасадора Батаковића за наредни четворогодишњи мандат.

У наставку седнице, Одбор је обавештен о иницијативама за парламентарне посете у октобру и новембру ове године. Чланови сталне делегације Народне скупштине Србије учествоваће на редовном годишњем заседању Парламентарне скупштине Савета Европе, које се одржава у Стразбуру, од 1. до 5. октобра. Поред тога, чланови сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини НАТО узеће учешће на 53. годишњем заседању те скупштине у Рејкјевику, Исланд, од 5. до 9. октобра.

У Београду ће се, како је најављено, 17. и 18. октобра одржати 30. седница Одбора за правна и политичка питања ПС Савета Европе, у чијем ће раду учествовати и наша делегација.

Предвиђа се и да наше делегације учествују у раду семинара који организује Интерпарламентарна унија у Женеви од 24. до 26. октобра, као и на 29. пленарној седници Међупарламентарне скупштине држава учесница ЗНД, у Санкт Петербургу, 31. октобра. Такође, делегације Народне скупштине учествоваће у раду 29. годишњег форума “Парламентарци за глобалну акцију”, који се одржава у Нигерији, 12. и 13. новембра и на семинару Парламентарне скупштине НАТО у Бриселу, од 6. до 28. новембра. Планира се и наше учешће на Парламентарном саслушању Уједињених нација, у организацији ИПУ и УН, на тему јачања владавине права у међународним односима, које се одржава у Њујорку, 20. и 21. новембра.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2