Петак, 2. децембар 2022.

Шеста седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду

На седници од 2. децембра 2022. године, Одбор за пољопривреду, шумарство и водопривреду размотрио је Предлог закона о буџету Републике Србије за 2023. годину, Раздео 24 - Министарство пољопривредe, шумарства и водопривредe, који је образложила представник предлагача Јелена Танасковић, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде.


Она је истакла, образлажући Предлог закона о буџету за 2023. годину у делу намењеном пољопривреди, шумарству и водопривреди, да исти са свим изворима финансирања износи 79,7 милијарди динара и да је у односу на 2022. годину већи за око 17,7 милијарди динара. Највећи део средстава намењен је за унапређење производње, а само за директна плаћања опредељено је 46,9 милијарди динара. За субвенције у пољопривреди намењено је 68,7 милијарди динара, што је 87 одсто буџета или 35 одсто укупних сузбвенција у Републици Србији, а за субвенције у аграру планирано је преко 64,4 милијарди динара. Министарка Танасковић је навела и да су значајна средства опредељена за мере руралног развоја, a наставиће се и са исплатама кроз ИПАРД порограм, као и са инвестирањем кроз пројекат који се реализује у сарадњи са Светском банком. Такође, средства у буџету су опредељена и за наставак редовних активности попут уређења водотокова, изградње система за наводњавање и друго, а посебна пажња биће усмерена на увођење система еАграр.

Након дуже расправе, чланови Одбора су већином гласова одлучили да предложе Одбору за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава да прихвати Предлог закона о буџету Републике Србије за 2023. годину, Раздео 24 - Министарство пољопривредe, шумарства и водопривредe.

У наставку седнице Одбор је размотрио и већином гласова прихватио Информацију о раду Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде за период јул-септембар 2022. годину.

Током седнице, а одговарајући на питања чланова Одбора, директорка Дирекције за робне резерве Зорица Анђелковић известила је Одбор о активностима овог органа у поретходном периоду, али и о набавкама, посебно пољопроивредно-прехрамбених производа.

На крају седнице Одбор је донео Одлуку о измени Одлуке о образовању Пододбора за праћење стања у пољопривреди у маргиналним-најнеразвијенијим подручјима Републике Србије-подручја са отежаним условима рада у пољопривреди, којом се мења састав Пододбора, тако што уместо члана Драгана Јовановића, члан Пододбора постаје Дејан Игњатовић. Такође, измењена је тачка 4. Одлуке, те ће Пододбор моћи да одржава седнице ван седишта Народне скупштине, а тачка 5. првобитне Одлуке се брише.

Седници је председавао председник Одбора Маријан Ристичевић, а седници су присуствовали следећи чланови и заменици чланова Одбора: Драган Јовановић, Милица Обрадовић, Момир Стојилковић, Зоран Сандић, др Ненад Митровић, Жомбор Ујвари, Момчило Вуксановић, Дејан Игњатовић, Дејан Булатовић, Милован Јаковљевић, Мирослав Алексић, Верољуб Матић, Дејан Матић, Дијана Радовић и Милија Милетић. Сединици је присуствовала и народна посланица др Јелена Калајџић, која није члан Одбора.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Петак, 2. децембар 2022. | Шеста седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду 02.12.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
недеља, 24. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја