Петак, 12. октобар 2007.

Шеста седница Одбора за пољопривреду

Одбор за пољопривреду, на седници одржаној 12. октобра, којој је председавао председник Одбора Зоран Машић, разматрао је Информацију Министарства трговине и услуга – Дирекције за робне резерве о стању републичких робних резерви и откупу пољопривредних производа у 2007. години и Информацију Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управе за шуме о шумским пожарима на подручју Републике Србије у 2007. години и активностима на отклањању последица.Одбор за пољопривреду, на седници одржаној 12. октобра, којој је председавао председник Одбора Зоран Машић, разматрао је Информацију Министарства трговине и услуга – Дирекције за робне резерве о стању републичких робних резерви и откупу пољопривредних производа у 2007. години и Информацију Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управе за шуме о шумским пожарима на подручју Републике Србије у 2007. години и активностима на отклањању последица.

Седници су присуствовали директор Дирекције за робне резерве Слободан Дамњановић, директор Управе за шуме Алексанар Васиљевић, саветник Управе за шуме Видосава Јовановић, извршни директор ЈП «Србија шуме» Предраг Алексић, директор ЈП «Војводина шуме» Марта Такач и директор шумарског газдинства Банат-Панчево Александар Обрадовић.

Информацију Дирекције за робне резерве о стању републичких робних резерви и откупу пољопривредних производа у 2007. години члановима Одбора представио је директор Дирекције Слободан Дамњановић. Он је навео да ће се убудуће концепт набавки у Дирекцији мењати и да ће се акценат стављати на повећање обима натуралне размене. Он је такође истакао и да је у припреми предлог Закона о робним резервама који би до краја новембра ове године требало да буде завршен, а према Акционом плану Владе предвиђен је за усвајање у првом кварталу 2008. године. Чланови Одбора су са разменили мишљења о стању залиха меса у робним резервама, нереализованим средствима за откуп пољопривредних производа, попису робних резерви, складиштења резерви, итд.

Информацију Управе за шуме о шумским пожарима на подручју Републике Србије у 2007. години и активностима на отклањању последица Одбору је представио директор Управе Александар Васиљевић. Он је навео да иако су се надлежне службе припремале за одбрану од пожара, ове године у Србији било 258 већих шумских пожара и да је изгорело око 33.000 ха шумског растиња, од чега су 16.000 ха шуме. Изазивачи су углавном били људи који су из незнања или немара изазвали пожаре, а додатно су ситуацију учиниле тешком и високе температуре које су се на планинама кретале и до 37 степени, као и дотрајалост противпожарне опреме. Чланови Одбора су са представницима Управе за шуме и ЈП «Србија шуме» и ЈП «Војводина шуме» разговарали о изради санационих планова, опредељивању средстава за поновно пошумљавање опожарених површина, потреби новог пошумљавања, набавци авиона и друге опреме за гашење пожара, постављање противпожарних осматрачница, страдању флоре и фауне у заштићеним подручјима, итд. Народни посланик Срђан Миливојевић предложио је Одбору да донесе на некој од наредних седница одлуку о акцији пошумљавања на територији Косова и Метохије. Председник Одбора је, поводом Информације предложио закључке, које ће бити разматране на следећој седници.

Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
петак, 1. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја