Среда, 4. јул 2007.

Трећа седница Одбора за пољопривреду

Одбор за пољопривреду, на седници одржаној 4. јула, којој је председавао председник Одбора Зоран Машић, размотрио је Информације Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде о припремама за жетву пшенице и других житарица, откупним ценама и снабдевености пољопривредних произвођача нафтом и нафтним дериватима и Програм рада Одбора за 2007. годину.Одбор за пољопривреду, на седници одржаној 4. јула, којој је председавао председник Одбора Зоран Машић, размотрио је Информације Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде о припремама за жетву пшенице и других житарица, откупним ценама и снабдевености пољопривредних произвођача нафтом и нафтним дериватима и Програм рада Одбора за 2007. годину.

Седници Одбора је присуствовао државни секретар министарства Данило Голубовић који је обавестио чланове Одбора о високом роду пшенице, који је ове године изнад очекиваног. Жетва је обављена раније, квалитет рода је према свим параметрима задовољавајући, а очекује се веома добар приход од промета пшеницом у земљи и иностранству. Цена пшенице на берзи, без ПДВ-а износи 12 динара, што је изнад очекивања. С обзиром да је род у земљама у окружењу подбацио, Министарство очекује добар приход од извоза, од 2,5 милиона тона рода пшенице, очекује се извоз у износу од око 200.000 тона. Обезбеђена су средства од 1 милијарде динара за куповину пшенице, урађена је анализа пријема пшенице, а у плану је да се у буџету за следећу годину нађе ставка која ће определити средтва за набавку опреме за брзу анализу рода пшенице. Снабдевеност произвођача горивом и ђубрицима је задовољавајућа.

Чланови Одбора и државни секретар разменили су мишљења о припремљености Србије за приступ пољопривредним фондовима Европске уније, процени квалитета вештачких ђубрива која се користе у производњи, категоризацији земљишта, противпожарној заштити у току жетве, попуњености републичких робних резерви свим пољопривредним производима, откупној цени пшенице и малине и субвенцијама за складиштење пшенице.

Чланови Одбора су прихватили предлог народног попсланика Радослава Миловановића да се у Програм рада Одбора за 2007. годину додају питања газдовања и одбнове шума, прописи из области шумарства, питања накнаде за посечено дрво која ће се у једној половини користити за обнову шума, а у другој половини вратити локалној самоуправи, анализе рада стручних служби из области шумарства, као и учешће чланова Одбора на сајмовима шумарства. Народни посланик Никола Новаковић је предложио да се сва ова питања примене и на водопривреду, а народни посланик Борка Вучић да се Програм рада допуни питањем кредитирања пољопривредне производње и образовањем и специјализацијом пољопривредних произвођача.

Одбор је једногласно усвојо Извештај Министарства о жетви за 2007. годину и прихватио предлог председника Одбора да се Министарству и Влади упути Закључак Одбора да се у целости изврши субвенционирање за складиштење пшенице рода 2007. године за индивидуалне пољопривредне произвођаче који имају регистрована пољопривредна газдинства.

Одбор је такође једноглсно усвојио Предлог програма рада Одбора за 2007. годину са допунама, уз напомену да ће се за наредну седницу доставити и финансијски план посета чланова Одбора пољопривредним сајмовима.

Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
петак, 1. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја