Среда, 26. децембар 2007.

Седма седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2007. години

За Седму седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2007. години, коју је председник Народне скупштине Оливер Дулић, сазвао за 26. децембар, а која је почела у 14.15 часова, усвојен је следећи дневни ред: 1. Извештај Државног преговарачког тима о преговорима вођеним под мандатом Тројке Контакт групе о будућем статусу Косова и Метохије у периоду од 10. августа до 19. децембра 2007. године и Предлог резолуције Народне скупштине Републике Србије о заштити суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка Републике Србије.За Седму седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2007. години, коју је председник Народне скупштине Оливер Дулић, сазвао за 26. децембар, а која је почела у 14.15 часова, усвојен је следећи дневни ред:

1. Извештај Државног преговарачког тима о преговорима вођеним под
мандатом Тројке Контакт групе о будућем статусу Косова и Метохије у
периоду од 10. августа до 19. децембра 2007. године и Предлог резолуције
Народне скупштине Републике Србије о заштити суверенитета,
територијалног интегритета и уставног поретка Републике Србије.

Седници Скупштине, која је одржана у Дому Народне скупштине, присуствовали су Борис Тадић, председник Републике Србије, др Војислав Коштуница, председник Владе Републике Србије, др Слободан Самарџић, министар за Косово и Метохију и министри у Влади Републике Србије.

Председник Тадић је у обраћању народним посланицима поручио да ће држава учинити све да Косово остане у Србији, а Србија на свом европском путу. Србија никада неће прихватити независност Косова, нагласио је председник Србије и подсетио да су и раније из Приштине долазиле најаве о унилатералном проглашењу независности Косова и да ће Србија сваку одлуку те врсте одмах прогласити неважећом.

По његовом мишљењу, решење будућег статуса Косова и Метохије мора да се донесе у Савету безбедности УН, као и да тај орган УН мора да се сагласи са било каквом променом састава цивилне и војне мисије у Покрајини. Тадић је поновио да се Србија залаже за наставак преговора о статусу Покрајине и најавио да ће 9. јануара на новој седници Савета безбедности УН, посвећеној Косову и Метохији, он заступати српску државну политику.

Са скупштинске говорнице председник Србије је поручио да се оба принципа - останак Косова у Србији и останак Србије на европском “морају остварити мудром политиком, мирним и дипломатским средствима” и закључио да “изолацијом од остатка света и ратом нити можемо сачувати Косово, нити обезбедити економску перспективу за грађане”.

Осврћући се на досадашњи ток преговора, Тадић је оценио да је Државни преговарачки тим добро радио свој посао, доследно се залажући за принцип очувања територијалног интегритета и суверенитета Србије. Он је изразио уверење да би одустајање од принципа на којима се темељи Влада Републике Србије и на којима се темељи одбрана Косова и Метохије“ у суштини била предаја пред проблемима које Србија има”.

У свом обраћању народним посланицима, председник Владе др Војислав Коштуница изнео је уверење да су сви јединствени у томе да Србија једном заувек одбацује сваку врсту независности Косова и да је то прва и последња реч Србије. У овом часу, наша последња линија одбране од насиља и једнострано проглашене независности мора бити снажна резолуција Народне скупштине, којом ће се одбацити свака независност Косова, нагласио је премијер.

Коштуница је истакао је да је на седници Савета безбедности 19. децембра, на којој је разматран извештај посредничке Тројке, вољом Америке и неколико европских држава, спречена иницијатива Русије да се настави преговарачки процес, чиме је блокиран рад Савета безбедности на проналажењу компромисног решења за будући статус Косова и Метохије. Истовремено су САД и неке западне земље саопштиле да ће, после председничких избора у Србији, признати једнострану независност Косова, на основу одбаченог Ахтисаријевог плана.

Коштуница је рекао да се Америка одлучила на отворено рушење међународног права и система Уједињених нација зарад остваривања својих војно-безбедносних интереса, а не ради интереса албанске националне мањине на Косову и Метохији. Такође, САД свесно жртвује државне и националне интересе Србије само да би направила квазидржавну творевину у којој би НАТО пакт био, како то пише у Анексу 11 Ахтисаријевог плана, “коначан орган” власти у “независном Косову”.

Премијер је истакао да је на страни Америке сила, али да је право на страни Србије, и да можемо бити спокојни зато што наша снага почива у поштовању права и што бранимо једноставну истину да је Косово Србија. Он је поновио да се наша земља залаже за наставак преговора до постизања компромиса, као и да све одлуке морају бити донете у Савету безбедности. Србија се изричито противи једностраним актима и захтева да се строго поштују Повеља УН и Резолуција СБ 1244.

Коштуница је нагласио да је борба за Косово борба за слободу Србије и да, као и сваки други народ, морамо да се боримо за своју будућност и за очување целовите Србије. Додао је и да би било најбоље да се са косовским Албанцима договоримо да живимо мирно, слободно и заједно, јер је Косово довољно велико за остваривање обостраних интереса.

Коштуница је рекао да дугујемо захвалност Русији јер је све ово време била чврст и принципијелан савезник Србије, бранећи међународно право и право Србије да јој се не отима територија.

Министар за Косово и Метохију др Слободан Самарџић изнео је неколико оцена о току четворомесечног преговарачког процеса и оптужио САД и поједине државе Европске уније да су демотивисале и подстицале на опструкцију делегацију косовских Албанаца за разговоре о статусу Покрајине. Сенка коначног решења и обећане независности спречавала је њихово укључивање у преговоре и налажење компромисног решења, иако су разговори били нешто отворенији.

Из извештаја преговарачке Тројке види се да је током преговора створена могућност да Русија у Савету безбедности тражи наставак преговора, што је она и учинила на седници 19. децембра. Тај предлог је подржало пет земаља, али су га блокирале САД и поједине земље Европске уније.

Самарџић је рекао да је Државни преговарачки тим наступао на основу иновиране платформе и да је су преговори појачани снажном дипломатском активношћу Србије у одбрани државних интереса, чиме је наша земља стекла додатни међународни капитал.

Народни посланици су затим водили јединствени претрес о овој тачки дневног реда. На почетку претреса за реч су се јавили председници Посланичке групе Српска радикална странка Томислав Николић, Посланичке групе Социјалистичка партија Србије Ивица Дачић, Посланичке групе Либерално демократска партија Чедомир Јовановић, Посланичке групе Г17 ПЛУС Сузана Грубјешић, Посланичке групе мањина Балинт Пастор, Посланичке групе Војвођански посланици Ненад Чанак и Посланичке групе Демократска странка Србије - Нова Србија – др Војислав Коштуница Милош Алигрудић.


Пре закључења претреса у којем је учествовао већи број народних посланика, завршну реч дао је председник Владе Републике Србије др Војислав Коштуница. Нагласио је да Србија може да склапа међународне споразуме само онако како је то утврђено Уставом Републике Србије, а то значи неосакаћена, већ цела.

Премијер је поновио да је одлука Европске уније да се на Косово упути цивилна мисија ЕУ која би заменила мисију УН, са становишта међународног права и Резолуције 1244 Савета безбедности нелегална. Резолуција СБ, по његовој оцени, може бити замењена само другом резолуцијом донетом у Савету безбедности, а до које се може доћи преговорима, који су сада блокирани. Коштуница је на крају позвао све народне посланике да гласају за предложену Резолуцију Народне скупштине, јер је Србији данас потребно државно јеиднство зарад очувања Косова и Метохије.

Пошто је обављен јединствени претрес, председник Народне скупштине Оливер Дулић одредио је 26. децембар у 22.37 часова као Дан за гласање о јединој тачки дневног реда Седме седнице Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2007. години.

Народна скупштина је са 150 гласова “за”, 19 “против” и три уздржана гласа усвојила Извештај Државног преговарачког тима о преговорима вођеним под мандатом Тројке Контакт групе о будућем статусу Косова и Метохије у периоду од 10. августа до 19. децембра 2007. године.

Народна скупштина је са 220 гласова “за”, 14 “против” и три уздржана гласа усвојила Предлог резолуције Народне скупштине Републике Србије о заштити суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка Републике Србије.

Пошто је Народна скупштина обавила претрес и одлучивање о јединој тачки дневног реда , председник Дулић је закључио Седму седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2007. години.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
среда, 30. новембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја