Четвртак, 9. новембар 2006.

Друга посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 2006. години

Председник Народне скупштине Републике Србије Предраг Марковић сазвао је Другу посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2006. години за среду, 8. новембар, са почетком у 12 часова.Председник Народне скупштине Републике Србије Предраг Марковић сазвао је Другу посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2006. години за среду, 8. новембар, са почетком у 12 часова.

Седница Народне скупштине одржана је први пут у Дому Народне скупштине Републике Србије и председник Марковић је на почетку констатовао да седници присуствује 240 народних посланика.

Председник Народне скупштине је обавестио да посебној седници Народне скупштине, поред народних посланика присуствују и Борис Тадић, председник Републике Србије, Војислав Коштуница, председник Владе, Његова светост патријарх српски господин Павле, представници верских заједница, челници САНУ, Београдског универзитета, Народне банке, Генералштаба Војске Србије, Безбедносне агенције, представници правосудних органа, републички јавни тужилац и правобранилац, председница Координационог центра за косово и Метохију, председник и чланови Републичке изборне комисије, представници дипломатског кора, као делегација Државне Думе Руске Федерације, која је у посети Народној скупштини Републике Србије.

Председник Марковић поздравио је присутне госте и затим подсетио да је Народна скупштина, на Првој посебној седници, 30. септембра, двотрећинском већином једногласно, са 242 гласа народних посланика, усвојила нови Устав Републике Србије и ставила га на републички референдум ради потврђивања. Нови Устав потврдили су грађани на референдуму одржаном 28. и 29. октобра, са 3.521.724 гласа и тиме је коначно усвојен нови Устав Републике Србије.

Констатујући да су се стекли сви Уставом и Законом о референдуму утврђени услови, председник Марковић је рекао да Народна скупштина Републике Србије

П Р О Г Л А Ш А В А

УСТАВ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

После проглашења Устава, интонирана је државна химна Републике Србије “Боже правде”.

Након интонирања химне, председник Марковић подсетио је да је неопходно да Народна скупштина донесе и уставни закон за спровођење Устава Републике Србије и, с тим у вези, обавестио народне посланике да ће Предлог тог закона размотрити у наставку Друге посебне седнице Народне скупштине у четвртак, 9. новембра у 14 часова.

У наставку Друге посебне седнице, другог дана рада, 9. новембра, председник Народне скупштине Предраг Марковић, обавестио је народне посланике да је на свој писани захтев добио званичну потврду да су отклоњене процедуралне неусаглашености, па су се стекли услови да се констатују оставке потпредседнице Владе Републике Србије Иване Дулић-Марковић и министара финансија, пољопоривреде и здравља у Влади Републике Србије Млађана Динкића, Горана Живкова и Томице Милосављевића.

На почетку разматрања Предлога уставног закона за спровођење Устава Републике Србије, који је поднела Влада, председник Марковић је навео амандмане које су поднели народни посланици, као и амандмане које су, након заједничких консултација, повукли и отворио јединствен претрес о Предлогу закона.

Представник предлагача, министар за државну управу и локалну самоуправу Зоран Лончар позвао је народне посланике да усвоје закон о спровођењу Устава, како би он почео одмах да се примењује.

У расправи су учесвовали председници и представници посланичких група Српске радикалне странке, Демократске странке Србије, Демократске странке-Борис Тадић, Г17 плус, Социјалистичке партије Србије, Нове Србије и самосталних посланика 9+9 и Коалиције Листа за Санџак.

Оцењено је да је неопходно усвојити Предлог уставног закона да би Устав могао да се примењује и да би се постојеће законодавство прилагодило новом највишем правном акту. Његовом применом биће омогућен и наставак интеграционих процеса и изградња државних институција.

Пошто је обављен јединствен претрес, народни посланици прешли су на одлучивање о амандманима.

Након завршетка одлучивања о амандманима, а пре гласања о Предлогу уставног закона, председник Народне скупштине подсетио је да се о Предлогу уставног закона одлучује двотрећинском већином од укупног броја народних посланика и да Народна скупштина проглашава уставни закон, који ступа на снагу даном проглашења на седници Скупштине.


Народна скупштина је затим усвојила Предлог
уставног закона за спровођење Устава Републике Србије. “За”је гласало210 народних посланика, док су 22 била “против”.

Констатујући да је Народна скупштина двотрећинском већином донела Уставни закон, председник Марковић је објавио да је Народна скупштина Републике Србије, на основу члана 134. Устава Републике Србије, 10. новембра 2006. године у 02.20 часова, прогласила Уставни закон за спровођење Устава Републике Србије, чиме је створена могућност да Устав, који су грађани изгласали на референдуму 28. и 29. октобра 2006. године, почне да се примењује у часу проглашења.

Пошто је Народна скупштина обавила разматрање ове тачке дневног реда и одлучивање о њој, председник Марковић закључио је Другу посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2006. години речима: «Пошто смо донели Уставни закон за спровођење Устава Републике Србије, на основу члана 134. Устава Републике Србије, Народна скупштина Републике Србије, данас 10. новембра у 02,20 часова, проглашава Уставни закон за спровођење Устава Републике Србије, који се примењује од овог часа проглашења. То значи, почело је да свиће над Србијом. Хвала.»Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2