Понедељак, 24. октобар 2011.

Шеста посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 2011. години

Председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић Дејановић сазвала је Шесту посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2011. години за понедељак, 24.октобар 2011. године, са почетком у 10 часова.


Председница Народне скупштине за ову седницу утврдила је следећи дневни ред:

1. Разматрање одговора Владе Републике Србије на Интерпелацију по питању законитости рада, пословања и одговорности министра вера и дијаспоре Срђана Срећковића, коју је поднела група од 57 народних посланика Посланичке групе Српске радикалне странке.

Отварајући седницу, председавајућа седници, потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић истакла је да је седница сазвана на основу члана 119. став 2, а сагласно члану 224. став 3. Пословника, како би Народна скупштина у предвиђеном року размотрила одговор Владе на ову интерпелацију.

У име подносилаца, Посланичке групе Српске радикалне странке, народни посланик Милорад Буха образложио је Интерпелацију по питању законитости рада, пословања и одговорности министра вера и дијаспоре Срђана Срећковића. Он је затражио да се у Народној скупштини отвори расправа о одговорности министра вера и дијаспоре због кршења Закона о министарствима, Закона о дијаспори и Србима у региону, Закона о буџетском систему и других, као и да се он разреши функције.

Министар вера и дијаспоре Срђан Срећковић истакао је да је Влада у свом одговору одбацила све наводе из Интерпелације и дала подршку раду овог Министарства. Констатовала је да је да су буџетска средства трошена наменски и у складу са законом, а рад Министарства оцењен је као политички неутралан, нагласио је министар Срећковић.

Народни посланици из Посланичке групе Српска радикална странка изнели су тврдње да је министар вера и дијаспоре Срђан Срећковић злоупотребио службени положај и ненаменски потрошио средства намењена за суфинансирање пројеката сарадње између дијаспоре и матице у 2010. години.
Подсетили су да је њихова посланичка група у јулу поднела две интерпелације које су се односиле на одговорност Владе због политике према Косову и Метохији и приближавања Србије НАТО, али да на њих Влада није одговорила.

Народни посланици владајуће коалиције подржали су рад Министарства вера и дијаспоре и ресорног министра Срђана Срећковића и оценили да је интерпелација још један од начина демократске контроле над радом Владе.
У расправи су учествовали народни посланици Наташа Јовановић, Драган Тодоровић, Александар Мартиновић, Душан Марић, Зоран Красић, Јанко Веселиновић, Нада Колунџија, Срђан Миковић, Немања Шаровић, Вјерица Радета и Срђан Миливојевић.

Председавајућа седници, потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић обавестила је народне посланике да ће о Дану за гласање о јединој тачки дневног реда Шесте посебне седнице Народне скупштине Републике Србије у 2011. години бити накнадно обавештени.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
среда, 30. новембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја