Четвртак, 16. децембар 2021.

Друга седница Пододбора за питање Рома

Чланови Пододбора за питање Рома, 16. децембра, одржали су седницу са једном тачком дневног реда: неговање културе сећања на Роме жртве Холокауста – разматрање активности у циљу јачања сарадње Рома у Републици Србији и Републици Хрватској.


Проф др Драгољуб Ацковић, истакао је да седница организована поводом Међународног дана сећања на Роме страдале у Другом светском рату, који се у Србији обележава на данашњи дан. Тим поводом седници су присуствовали и гости представници Ромског националног савета у Србији и гости из Републике Хрватске.

Сандра Јоковић, на чију је иницијативу организована седница, истакла је да поводом обележавања Дана сећања на Роме страдале у Другом светском рату, Пододбор положио венце у Јабуци, код Панчева, како би се одала почаст страдалим Ромима. Повод за одржавање комеморативног окупљања је 16. децембар 1942. године када је Хајнрих Химлер издао наредбу за системско упућивање Рома у концентрационе логоре ради њихове ликвидације. Као последица системског погрома до 2. августа 1944. године логор Аушвиц заточио је више од 23 000 Рома, од којих је страдало око њих 20 000, навела је Јоковић.

Далибор Накић, председник Ромског националног савета, навео је да Народна скупштина треба да буде место на којем се говори о овој теми. Искористио је прилику да напомене да би иницирање и усклађивање наставних планова и школског програма у Србији, могли да помогну да се тема страдања ромске популације у Другом светском рату прошири, јер она није у највећој мери заступљена у школству.

Посланик Хрватског сабора Вељко Кајтази изразио је задовољство поводом позива за сарадњу. Он је додао да се у Хрватској Међународни дан сећања на Роме страдале у Другом светском рату обележава 2. августа и да је њихов парламент признао овај датум. На његову иницијативу Хрватски сабор признао је и Дан ромског језика, који је обележава 5. новембра, као и Светског дана Рома. Кајтази је навео да је Хрватска једина земља у свету у којој постоје и магистарске студије ромистике. У наставку излагања хрватски посланик је говорио о иницијативама које су покренуте у Хрвартској о овој теми, Ромском меморијалном центру Уштица, споменику Зиду боли и својим активностима у Сабору.

Сузана Крчмар из Савеза Рома у Републици Хрватској „Кали Сара“ говорила је о пројектима којим се Савез бави, летњим школама, стамбеном збрињавању и запошљавању Рома, а поменула је и будући пројекат европског ромског спортског центра у Хрватској. Она је додала да Савез ужива подршку премијера Хрватске и да је партнер њиховој Влади.

Седници је председавала члан Пододбора Сандра Јоковић, а присуствовали су председник проф. др Драгољуб Ацковић, чланови Пододбора Стефан Србљановић и Весна Недовић. Од гостију на седници су учествовали и представници ромских организација и институција, Пава Чабриловски, Стеван Јовановић, Љиљана Михајловић, Дејан Влајковић, Александар Белинановић, Станко Борић, Ади Синани и Јадранка Ивковић.


Видео (1)

Четвртак, 16. децембар 2021. | Друга седница Пододбора за питања Рома 16.12.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
уторак, 5. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја