22. јануар 2018. Делегација Народне скупштине Гордана Чомић и Драган Шормаз

22. јануар 2018. Делегација Народне скупштине Гордана Чомић и Драган Шормаз

Понедељак, 22. јануар 2018.

Снага Европске уније је у уједињеној Европи

Делегација Одбора за европске интеграције учествовала је на састанку председавајућих одбора за европске послове парламената држава чланица ЕУ – КОСАК, који је организован у оквиру бугарског председавања Саветом Европске уније, у Софији, 21. и 22. јануара 2018. године. У Делегацији Народне скупштине били су потпредседница Народне скупштине и чланица Одбора за европске интеграције Гордана Чомић и члан Одбора за европске интеграције Драган Шормаз.


Састанак је отворила председница Националне скупштине Републике Бугарске Цвета Карајанчева која је истакла да је потребно наставити градити ЕУ као простор мира, слободе, демократије, просперитета и правде. Председавајући КОСАК и председник Одбора за европске послове и контролу европских фондова Кристиан Вигенин је у свом уводном обраћању истакао важну улогу националних парламената у складу са Уговором из Лисабона. Известио је о резултатима састанка Тројке, представио нацрт програма Пленарног КОСАК састанка, који ће се одржати у јуну 2018. године, и известио о иницијативи за формирање Фокус групе за супсидијарност и пропорционалност.

Приоритете бугарског председавања представила је, у четири главна приоритета, министарка задужена за председавање Буграске Саветом ЕУ Лилиана Павлова и то: будућност Европе и младих људи кроз унапређење система образовања и технолошки развој, економски раст и социјална кохезија, европска перспектива и повезаност земаља Западног Балкана, сигурност и стабилност у јакој и уједињеној Европи и дигитална економија и вештине за будућност. Павлова је истакла да се нада да ће у 2018. година бити постигнут консензус око отворених питања и најавила самит шефова држава и влада ЕУ 17. маја у Софији.

Велики број парламентараца осврнуо се на перспективу проширења на земље Западног Балкана, истичући да се напредак сваке државе на том путу мора вредновати појединачно. Преставници парламената Кипра и Шпаније су изразили неслагање са одлуком председавајућег да на КОСАК састанак позове представнике Приштине, који су били присутни у статусу специјалног госта. Представници Парламента Шпаније су истакли да неће учестовати на ЕУ самиту у мају ове године у Софији, уколико представници Приштине буду присутни.

Током друге сесије посвећене будућности Европске уније говорили су Франс Тимерманс, први потпредседник Европске комисије, Илијана Јотова, потпредседница Републике Бугарске и Искра Михајлова, председавајућа Одбором за регионални развој Европског парламента. Тимерманс је истакао да свака држава чланица има одговорности у одређеној области, истичући да се на проблему миграција видело да ЕУ мора да делује јединствено, у циљу постизања консензуса и сигурности. Позвао је националне парламенте да се више укључе и подрже Европску комисију и поздравио формално успостављање Фокус групе за супсидијарност и пропорционалност, која ће бити подршка радној групи коју је председник Европске комисије Јункер формирао 14. новембра 2017. године.

Током друге сесије, потпреседница Народне скупштине Гордана Чомић је истакла да: „Србија поздравља одлуку Бугарске да током председавања један од приоритета буде Западни Балкан. Европа будућности се данас гради уз непрекидне напоре и држава чланица и нас који приступамо, са жељом да та будућност буде добра за све и уз борбу против свих који би да нас поново враћају у прошлост. Стабилност, сигурност и економија су једна страна новчића просперитета, чија друга страна су владавина права, људска права и слобода медија. Заједнички напор свих нас биће испуњавање тих приоритета“, закључила је Чомић.

Трећа сесија, била је посвећена улози европских макро-регионалних стратегија за одрживи развој, стабилност и безбедност Европске уније. Заједнички је закључено да је економска криза условила бројне проблеме и истакли да је уједињена Европа једино решење за снажну Европу, спремну да одговори изазовима. ЕУ настоји да унапреди технолошки развој, уз фокус на улагања на јединственом тржишту дигиталне економије, уз развој система образовања које ће одговорити потребама младих.

Састанку су присуствовале делегације парламената држава чланица ЕУ, делегације парламената Албаније, Србије, Црне Горе, Македоније и Турске, као државе кандидати за чланство у ЕУ, делегације Парламента Норвешке, Исланда, Швајцарске и Приштине које су имале статус специјалног госта, као и представници Европске комисије и Европског парламента.

На састанку је усвојен и програм 59. пленарног КОСАК састанка који ће бити одржан од 17. до 19. јуна у Софији. Делегација Народне скупштине је имала више билатералних сусрета на маргинама састанка. Председавајућем КОСАК Вигенину је уручен званичан позив да делегација Одбора за европске политике и контролу европских фондова Парламента Бугарске посети Народну скупштину у априлу, односно у мају ове године.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2