Субота, 9. септембар 2006.

«Дани европске баштине» у Дому Народне скушпштине

У оквиру манифестације „Дани европске баштине“, у којој Народна скупштина Републике Србије учествује по трећи пут, у Дому Народне скупштине на Тргу Николе Пашића отворена је изложба под називом „Збирка старе српске књиге“.У оквиру манифестације „Дани европске баштине“, у којој Народна скупштина Републике Србије учествује по трећи пут, у Дому Народне скупштине на Тргу Николе Пашића отворена је изложба под називом „Збирка старе српске књиге“. Изложбу је отворио председник Народне скупштине Предраг Марковић истакавши да је отварање овакве изложбе у Дому Народне скупштине прилика да се јавност упозна са богатим збиркама које се у њему налазе као и са историјом развоја парламентаризма у Србији. Председник Марковић се захвалио тиму који је приредио изложбу старе српске књиге, а које се налазе у библиотечком фонду Дома Народне скупштине, али и оним људима који су их до данас сачували. Председник је позвао све заинтересоване да посете Дом Народне скупштине где ће имати прилику да виде изложен Султански Хатишериф и Сретењски Устав, који су подсећање на традицију али и подсећање на оно што Скупштина Србије данас мора да уради.

Народна скупштина и ове године представља домаћој и европској јавности, до сада неизлагани, део збирке старе српске књиге из богатог фонда библиотеке Дома Народне скупштине, а посетиоци ће бити у прилици да виде оригинални Устав Књажества Сербие из 1835. године (тзв. Сретењски устав), Устав Књажества Сербие – Султански Хатишериф из 1838. године, Славено-сербски магазин из 1768. године, Зборник закона и уредби у Књажеству Сербие од 1844. до 1864. године и друге књиге од непроцењиве вредности.

У току трајања манифестације „Дани европске баштине“ Народна скупштина ће понудити програм разгледања Дома Народне скупштине Републике Србије на Тргу Николе Пашића, уз стручну помоћ кустоса протокола Народне скупштине.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
недеља, 4. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја