Уторак, 12. септембар 2006.

Шесто ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2006.години

Председник Народне скупштине Републике Србије Предраг Марковић сазвао је, на Захтев Владе, Шесто ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије за уторак, 12. септембар 2006. године, са почетком у 11 часова.Председник Народне скупштине Републике Србије Предраг Марковић сазвао је, на Захтев Владе, Шесто ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије за уторак, 12. септембар 2006. године, са почетком у 11 часова.

У Захтеву за одржавање седнице, Влада је утврдила следећи дневни ред:

1. Извештај о току разговора разговора о политичком решењу будућег статуса Косова и Метохије.

Седници Народне скупштине присуствовали су председник Републике Србије Борис Тадић, председник Владе Републике Србије Војислав Коштуница, министри у Влади и представници преговарачког тима Слободан Самарџић и Леон Којен.

Народна скупштина констатовала је потврђивање мандата народном посланику Драгану Тодоровићу, изабраном са Изборне листе Српска радикална странка - др Војислав Шешељ.

На почетку јединственог претреса Народној скупштини обратио се председникВладе Војислав Коштуница. Наводећи разлоге због којих је Влада затражила сазивање ове седнице, истакао је да је у овом историјском тренутку судбинска одговорност Владе, народних посланика и целе наше генерације да се изјасне и заједнички донесу одлуку о Косову и Метохији. Ово тим пре што се од нас захтева да се одрекнемо Косова и Метохије и сагласимо са намером да се на нашој територији формира још једна независна албанска држава.

Ми морамо свим демократским средствима бранити свој суверенитет пред целим светом и јасно свима ставити до знања да је, од када постоји Србија, Косово одувек било и да ће заувек бити саставни део Србије, рекао је председник Коштуница и додао да је “нама, који у овом тренутку представљамо грађане Србије, пала у део највећа обавеза да ову истину изнова потврдимо, уписујући је овог пута великим и неизбрисивим словима у нови устав Србије. То значи само једно - за државу Србију Косово никад неће бити независно. Исто тако, то значи да ће за Србију, чак и када би правним насиљем било отето, Косово по Уставу државе увек бити њен саставни део“.

Образлажући досадашње преговоре са представницима албанске заједнице са Косова и Метохије, Коштуница је подсетио да албанска страна није заинтересивана да озбиљно преговара, верујући да је Албанцима унапред дато оно што им не припада, независно Косово. У прилог томе иде и изјава међународног посредника Ахтисарија да су Срби криви као народ, која би требало да послужи као аргумент да се српском народу одузме део територије. Пошто је изостало очекивано извињење за ову увредљиву изјаву и пошто су уследиле нове оптужбе, Народна скупштина је, по речима Коштунице, пред обавезом да јасно и недвосмислено осуди ову Ахтисаријеву изјаву.

По његовој оцени, данас је суштински интерес Србије да донесе нови устав у коме ће се, вољом народа на референдуму о новом уставу, потврдити да је Косово и Метохија једноставно Србија. Све мора да се потчини овом највишем државном и националном интересу. Скупштина Србије мора да нађе трајан и свеобухватан одговор на све могуће тешкоће које нам предстоје у вези са Косовом, а најбољи одговор за то је да се у најкраћем року, до краја децембра, донесе нови устав.

Говорећи о нашем учешћу у разговорима о будућем статусу Покрајине, председник Коштуница је оценио да је Србија тиме показала да је способна да преузме свој део одговорности за проналежење компромисног решења које би задовољило суштинске интересе и Србије и албанске стране у Покрајини. Наше опредељење за компромис даје нам право да одлучно одбацимо и прогласимо неважећим свако решење које не би било резултат договора са Србијом, рекао је председник Владе и своје обраћање народним посланицима закључио речима:

“Једнодушно уверење целог народа да се боримо за праведну и истиниту ствар оставља нас без другог избора. Данас више него икад обавезни смо да се правом и правдом супротставимо сваком покушају наметања независности Косова. Ако за Косово и за Србију заиста учинимо онолико коликом можемо и истовремено морамо, наш народ и историја нам то сигурно неће заборавити”.

Пошто се народним посланицима обратиои координатор државног преговорачког тима за политичке разговоре о будућем статусу Косова и Метохије Слободан Самарџић, Народно скупштина је водила целодневни јединствени претрес о Извештају.

По окончаној јединственој расправи, председник Републике Србије Борис Тадић је, обраћајући се Народној скупштини, рекао да је очување државних интереса најважнији задатак са којим се суочава преговарачки тим. Ово је веома тежак процес у којем се суочавамо са великим искушењима и зато у сваком тренутку преговарачког процеса морамо водити рачуна да повећамо капацитет наше преговарачке позиције, нагласио је председник Тадић и додао да нам је више него икад потребна политичка одговорност. Осврћући се на изјаве о звецкању оружјем, рекао је да оне снижавају кредибилитет наше земље и да је међународни правни поредак наш најснажнији аргумент на који се позивамо. Председник Србије је не крају поновио да стоји иза преговарачког процеса и платформе и да ново уставно решење мора на посебан начин да третира Косово и Метохију.

Председник Предраг Марковић је одредио Дан за гласање одмах по окончању јединственог претреса. У Дану за гласање Народна скупштина је са 221 гласом прихватилаИзвештај о раду Државног преговарачког тима за политичке разговоре о будућем статусу Косова и Метохије у периоду од 24. фебруара до 10. септембра 2006. године.

Народна скупштина је са 219 гласова усвојила Предлог одлуке поводом Извештаја о раду Државног преговарачког тима за политичке разговоре о будућем статусу Косова и Метохије у периоду од 24. фебруара до 10. септембра 2006. године.

Пошто је Народна скупштина обавила разматрање и одлучивање о јединој тачки дневног реда ове седнице , п редседник Марковић је закључио шесто ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2006. години.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2