6. децембар 2019. Седми састанак Парламентарног форума за енергетску политику

6. децембар 2019. Седми састанак Парламентарног форума за енергетску политику

Петак, 6. децембар 2019.

Седми састанак Парламентарног форума за енергетску политику

Парламентарни форум за енергетску политику одржао је Седми састанак на којем су разматрани иновативни начини финансирања у области енергетике.


Председница Парламентарног форума др Александра Томић навела је да је циљ данашњег састанка размена мишљења експерата у овој области и представљање резултата анализа различитих стручњака. Она је истакла да парламентарци имају значајну улогу у процесу доношења закона којима се подстиче енергетска ефикасност и подсетила на важност примене циљева назначених у Директиви о обновљивим изворима енергије Енергетске заједнице.

Координаторка Националног Конвента о Европској унији Наташа Драгојловић објаснила је да дискусија са истомишљеницима не доноси увек резултате, те да је из тог разлога корисно организовати овакве састанке, где су теме, којима се Конвент бави, сагледане из различитих углова. Драгојловић је изразила уверење да ће данашња полемика резултирати поучним препорукама и конкретним резултатима, нагласивши да је важно да уследе промене и у практичним политикама.

У наставку састанка, стручњак за енергетику Александар Ковачевић је дао процене сигурности снабдевања енергијом и инвестиције у енергетици за период од 2020. до 2025. године, а представник Удружења за право енергетике Србије Вук Станковић представио је налазе конференције „Новине у правном оквиру и ефекти примене права енергетике“.

Учесницима састанка, представник Гаранцијског фонда АП Војводине др Горан Васић образлагао је о гаранцијама за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије, а координаторка Радне групе 15 Националног конвента о Европској унији Лидија Радуловић говорила је о припреми извештаја и Предлогу плана Радне групе 15 НКЕУ у 2020. години.

Закључујући састанак, након дискусије учесника о иновативним начинима финансирања у области енергетике, др Александра Томић је истакла дa је битно усклађивање домаћих политика са енергетском транзицијом Европске уније и света, климатским променама, као и са Циљевима одрживог развоја. Потребно је и стално праћење правног оквира и ефеката примене права енергетике, навела је Томић и додала да модел кредитних гаранција АП Војводине представља пример добре праксе за градове и општине у Србији. Потребни су стратешки планови и програми, у складу са новим захтевима и изазовима у овој области, такође је указала др Александра Томић и додала да је дигитализација у енергетици област од изузетног значаја, која се може детаљније дефинисати и посматрати са мултидисциплинарног аспекта.


Видео (1)

Петак, 6. децембар 2019. | Седми састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије 06.12.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5