28. новембар 2017. Учесници Трећег састанка Парламентарног форума за енергетску политику Србије

28. новембар 2017. Учесници Трећег састанка Парламентарног форума за енергетску политику Србије

Уторак, 28. новембар 2017.

Трећи састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије

У Дому Народне скупштине одржан је Трећи састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије на тему енергетске транзиције у Републици Србији, који је организован у сарадњи са немачким фондацијама у Србији Конрад Аденауер и Хајнрих Бел.


Поред чланова Форума и народних посланика, састанку је присуствовао и стални заменик амбасадора и заменик шефа политичког одељења Aмбасаде СР Немачке у Београду Александар Јунг, представници из Фондације Хајнрих Бел Берлина и Фондације Конрад Аденауер из Казахстана Ребека Бертрам и Томас Хелм, као и представник РЕС фондације Александар Мацура и енергетски менаџер Општине Врбас Никола Вујовић.

Председница Парламентарног форума за енергетску политику др Александра Томић на почетку је истакла да је Немачка земља која је успешно прошла енергетску транзицију и постигла консензус око зелене енергије, те Србија та искуства може и те како искористити, у циљу постизања енергетске ефикасности. Додала је да, у оквиру евроинтеграција, Србија, по питању енергетске политике, ради на усклађивању са европским прописима, првенствено на смањењу емисије штетних гасова и коришћењу обновљивих извора енергије, као и да је циљ да се до 2020. године користи више од 27 одсто обновљивих извора енергије.

Томић је нагласила да је, према извештају Министарства рударства и енергетике, до октобра 2017. године, 73 инвеститора добило енергетску дозволу, које се највише односе на изградњу мини хидроелектрана и ветро-генератора, док 198 има статус повлашћеног произвођача. Такође, навела је да је Србија поздравила и израду Регионалног хидро-мастер плана, који би подразумевао реконструкцију постојећих и изградњу нових постројења и којим би се максимално искористили хидро-потенцијали река региона Западног Балкана.

Стални заменик амбасадора и заменик шефа политичког одељења Амбасаде СР Немачке у Београду Александар Јунг истакао је да је енергетска транзиција тежак процес који захтева усвајање одговарајућег законодавног оквира, али доводи до повећања енергетске ефикасности, заштити животне средине и смањењу трошкова. Посебно је истакао да је у овом процесу од великог значаја првенствено прелазак на обновљиве изворе енергије, што ће грађанима омогућити материјално олакшање, али и јачање прекограничне сарадње кроз умрежавање и усклађивање законодавних оквира који регулишу ову област. Јунг је закључио да ће Немачка пружати подршку Србији у процесу енергетске транзиције.

У наставку излагања Ребека Бертрам и Томас Хелм изнели су податке о процесу енергетске транзиције у Немачкој и Казахстану, закључујући да је од највећег значаја прелазак на обновљиве изворе енергије и смањење емисије угљен-диоксида, у шта се морају укључити, како грађанске иницијативе, тако и државне институције.

Председница Томић се на крају састанка захвалила учесницима на сарадњи, посебно Фондацијама Конрад Аденауер и Хајнрих Бел, као и Немачкој организацији за техничку сарадњу ГИЗ.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31