14. октобар 2016. Други састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије

14. октобар 2016. Други састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије

Петак, 14. октобар 2016.

Други састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије

На другом састанку Парламентарног форума за енергетску политику Србије говорило се о значају зелене енергије за одрживи развој Србије.


У уводном излагању др Александра Томић, председница Форума, пожелела је добродошлицу многобројним гостима који су присуствовали састанку и додала да је посебно значајно што имају прилику да их представници Европског и немачког парламента упознају са ефикасним институционалним механизмом за достизање циљева одрживог развоја, које Србија такође прати. Навела је да је формирање Парламентарног форума за енергетску политику Србије један од корака ка увођењу сличног механизма и у Парламенту Србије.

Томић је подсетила учеснике скупа да је Србија усвојила Националну стратегију одрживог развоја 2008. године и Националну стратегију за апроксимацију у области животне средине за Републику Србију 2011. године.

„И поред тога што економска ситуација у Србији није једноставна , уз велику подршку Владе и Парламента, Србија мора што пре ревидирати стратегије и ускладити циљеве са 17 нових циљева развоја из Агенде 2030“, навела је председница Форума.

У наставку састанка Томић је упознала учеснике скупа да Парламентарни форум за енергетску политику Србије у XI сазиву чини 15 народних посланика и 10 сталних чланова из редова државних институције, универзитета, привреде, организације цивилног друштва, средстава информисања. Такође, додала је да Форум организује догађаје на којима се састају кључни актери у сектору енергетике, међусобно информишу и расправљају о свим питањима из области енергетике. „Имајући у виду да народни посланици доносе законе, неопходан је отворен дијалог са свим актерима, који омогућава народним посланицима да доносе одлуке засноване на квалитетним информацијама, које одражавају бројна различита гледишта“, истакла је Томић. Она је упознала учеснике са активностима Форума у претходном сазиву и додала да је Стратегија развоја енергетике Републике Србије до 2025. године, са пројекцијама до 2030. године, разматрана у пет одржаних панела.

Истакла је да је Народна скупштина у протекле четири године успоставила сарадњу са Секретаријатом Енергетске заједнице, која је резултирала образовањем Парламентарног пленума Енергетске заједнице, на коме два пута годишње учествују чланови свих парламената држава чланица Енергетске заједнице.

„Без добре енергетске политике нема развоја привреде. Адекватно одређивање циљева омогућава смањење сиромаштва, утиче на повећање запослености и на здравље нације“, навела је Александра Томић.

У наставку састанка, учесницима се обратио амбасадор Немачке у Србији господин Аксел Дитман, истакавши важност подизања свести и одговорности свих грађана када је у питању одрживи развој енергије и додао да је Немачка у сарадњи са институцијама GIZ-а и KfW, спремна да подржи Србију у развоју одрживог коришћења енергетских ресурса и подстицању заштите климе. Истакао је да немачко искуство показује да одрживост и зелени развој не угрожавају индустрију. Подсетио је да је глобално загревање посебно актуелна тема током последње деценије и навео да су заједнички климатски циљеви ЕУ за 2030 годину, смањење емисије гасова стаклене баште. Указао је на значај климатских преговора који су се одржали у Паризу прошле године када је усвојен историјски споразум о ограничавању глобалног загревања. Навео је да је Србија и пре конференције у Паризу најавила смањење емитовања стаклене баште за три одсто у односу на претходни период, што представља велики изазов за Србију и велику шансу за смањење зависности од увоза енергије, као и могућност смањења буџетских трошкова. Навео је да је животна средина фокус којим се Немачка бави са српским партнером у области отпадних вода, јачања енергетске ефикасности као и у области хидроенергије и подсетио да је је прошле године отворен у Србији први ветропарк.

Зоран Предић, државни секретар у Министарству рударства и енергетике, навео је да је Министарство последњих година интензивно радило на нормативној регулативи и да је велики корак за одрживи развој учињен усвајањем Стратегије развоја енергетике Републике Србије за наредних 10 година. Навео је да је енергија у свету све скупља и да су ресурси ограничени, тако да треба тражити нова решења. „И поред обавеза које Србија има према међународној заједници и стандардима Европске уније, првенствено треба да имамо одговорност према свим грађанима Србије, јер они имају право да живе у еколошки лепшој и здравијој Србији“, навео је Предић.

У наставку Форума, чланови Форума, али и многобројни гости који су присуствовали састанку, изнели су предлоге и сугестије на поменуту тему.


Видео (1)

Петак, 14. октобар 2016. | Други састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије 14.10.2016.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 10. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја