26. новембар 2015. Шести састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије

26. новембар 2015. Шести састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије

Четвртак, 26. новембар 2015.

Шести састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије

На Шестом састанку Парламентарног форума за енергетску политику Србије, одржаном 26. новембра у Дому Народне скупштине Србије, чланови Форума разматрали су Предлог закона о рударству и геолошким истраживањима.


На почетку састанка председница Парламентарног форума за енергетску политику Србије проф. др Александра Томић, упознала је присутне госте са структуром и радом Парламентарног форума, као и свим темама које исти обрађује, нарочито истакавши да ће Форум убудуће међу своје приоритете уврстити и праћење свих тема које су уско везане за енергетику.

Разлоге за доношење закона о рударству и геолошким истраживањима, у име Министарства рударства и енергетике, образложио је Синиша Танацковић, помоћник министра. Том приликом, Танацковић је нагласио да се разлози због којих се предлаже доношење новог закона огледају у потреби потпунијег регулисања обављања делатности геолошких истраживања и рударства, као и да су, како је навео, узете у обзир све посебности разних врста минералних сировина и геолошких ресурса.

У наставку излагања, помоћник министра говорио је о најбитнијим новинама у предложеном тексту закона, и том приликом посебно је истакао да су одређени минерални ресурси, односно минералне сировине, од стратешког значаја за Републику Србију, за које се омогућава спровођење поступка експропријације према посебним прописима.

Такође, како је Танацковић навео, јединицама локалне самоуправе, Предлогом закона, одузета је поверена делатност издавања одобрења из области геолошких истраживања, као и из области рударства.

Током састанка Форума, нарочита пажња посвећена је дефинисању услова које физичка лица за вршење послова из области геолошких истраживања и рударства треба да испуне, као и условима за добијање лиценци из истих области, а које предвиђа Предлог закона.

Након дискусије која је уследила, на састанку Парламентарног форума за енергетску политику Србије утврђена су три амандмана на чланове 3, 4. и 71. Предлога закона о рударству и геолошким истраживањима

Састанку је, испред Министарства рударства и енергетике, са сарадницима, присуствовао помоћник министра Синиша Танацковић, испред Агенције за енергетику Републике Србије председник Савета Љубо Маћић, а учешће су узели и представници из Удружења за енергетику и рударство Привредне коморе Србије, НИС-а, ЕПС-а, предузећа „Рудник“, „Тераголд“, као и интернет часописа „Балканмагазин“.

Уз председницу Парламентарног форума за енергетску политику Србије проф. др Александру Томић, у дискусији су учествовали и чланови Форума Зоран Бабић, др Владимир Орлић, Вера Пауновић, Милош Тошанић, Ђорђе Чабаркапа, Горан Ћирић, Нада Лазић и народни посланик Милинко Живковић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
петак, 1. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја