2. септембар 2015. Учесници Трећег састанка Парламентарног форума за енергетску политику Србије

2. септембар 2015. Учесници Трећег састанка Парламентарног форума за енергетску политику Србије

Среда, 2. септембар 2015.

Трећи састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије

У Дому Народне скупштине одржан је Трећи састанак Парламентарног форума за енергетску политику Србије на коме се, у форми јавне дебате, дискутовало о Предлогу стратегије развоја енергетике Републике Србије до 2025. године са пројекцијама до 2030. године.


Састанак је отворила председница Парламентарног форума за енергетску политику Србије и председница Одбора за привреду, трговину, туризам и енергетику проф. др Александра Томић која је истакла да без добре енергетске политике нема развоја привреде.

Она је рекла да је Србија испунила све законодавне обавезе из области енергетске политике, истичући да је крајем прошле године усвојен нови Закон о енергетици који је усклађен са Трећим пакетом директива ЕУ као и план реструктуирања ЈП „Србијагас“, чиме је Србија показала спремност да потпуно усклади своју енергетску политику са политиком ЕУ.

Ипак, како је навела Александра Томић, остају отворена питања као што су цена енергената, сигурност снабдевања и правни и еколошки стандарди и закључила да је, у циљу што скоријег решавања ових питања, неопходно јачати улогу парламената у области енергетике.

Председница Одбора је изразила наду да ће препоруке са данашњег форума допринети формулисању документа који треба да уобличи енергетску политику Србије.

Државни секретар Министарства рударства и енергетике Мирјана Филиповић представила је Стратегију развоја енергетике Србије и истакла да је од изузетног значајa дефинисати план остваривања Стратегије.

Учесницима Форума обратио се и директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач који је говорио о енергетској политици ЕУ истичући да је тренутно најважније питање којим се бави ЕУ безбедност снабдевања.

Председник УО „Електропривреда Србије“ и декан Електротехничког факултета проф. др Бранко Ковачевић указао је на неискоришћене хидропотенцијале и друге енергетске потенцијале Србије и потребу интеграције различитих обновљивих извора енергије.

О улози представника цивилног друштва у формирању енергетске политике говорила је директорка Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт која је подсетила присутне да опстанак планете зависи од тога како се државе опходе према питању снабдевања енергијом.

Учесници Форума су, у оквиру пет радних група, дискутовали о Поглављима 15 и 21 и заштити потрошача, питањима електричне енергије, обновљивих извора енергије и енергетској ефикасности, затим о угљу, природном гасу, дериватима нафте и заштити животне средине.

На крају рада, учесници Парламентарног форума формулисали су препоруке које ће бити упућене надлежним министарствима Владе Републике Србије.

Састанку је председавала проф. др Александра Томић, председница Парламентарног форума за енергетску политику Србије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
среда, 31. мај

Цео календар догађаја