20. март 2015. Учесници Трећег састанка Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије

20. март 2015. Учесници Трећег састанка Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије

Петак, 20. март 2015.

Трећи састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије

У Дому Народне скупштине, 19. и 20. марта 2015. године, одржан је Трећи састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије који чине посланици Народне скупштине и посланици Европског парламента.


Заједнички парламентарни одбор основан je у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању Европске уније и Србије са циљем разматрања свих аспеката односа између Србије и Европске уније, важних политичких и економских питања у процесу европских интеграција Србије, а нарочито питања спровођења Споразума о стабилизацији и придруживању.

Састанком су заједнички председавали др Владимир Орлић, председник делегације Народне скупштине у ПОСП и Едвард Кукан, председник делегације ЕП у ПОСП.

Отварајући Трећи заједнички састанак, др Владимир Орлић је изразио очекивање да ће из састанка парламентараца произаћи корисни закључци и истакао уверење да ће Европски парламент наставити да пружа подршку Србији на њеном путу ка Европској унији. Орлић је закључио да је стратешки правац наше земље јасно одређен – а то је приступања Европској унији.

Обраћајући се учесницима састанка, Едвард Кукан је навео да посланици Народне скупштине и Европског парламента сносе заједничку одговорност за процес европских интеграција као и да ЕП пружа пуну подршку процесу европских интеграција наше земље. Кукан је похвалио досадашње напоре Владе Србије на путу ка Европској унији и напредак који је учињен и додао да је од суштинског значаја да Србија настави пут реформи.

У уводном делу састанка, присутнима се обратила министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић која је навела да су грађани Србије заузели избалансиран став према процесу европских интеграција, да схватају које су нам обавезе, али и користи које ћемо имати када будемо чланица ЕУ. Јоксимовић је посебно истакла значај унутрашње агенде реформи којима покушавамо да унапредимо привредни амбијент земље и створимо услове за бољи живот свих грађана. Министарка је рекла да Србија посебну пажњу придаје неговању добросуседских односа и унапређењу регионалне сарадње и да је опредељена да сва отворена питања решава дијалогом.

На почетку радног дела састанка, учесници су дискутовали о стању преговора о приступању и односима Европске уније и Србије. Парламентаци су разменили мишљења са Николом Селаковићем, министром правде, Кристијаном Данијелсоном, генералним директором Генералног директората Европске комисије за суседску политику и преговоре о проширењу и Иварсом Пундурсом, амбасадором Летоније у Србији.

Првог дана рада, парламентарци су разговарали и о претприступној помоћи ЕУ Србији - наученим лекцијама из Специјалног извештаја Европског ревизорског суда 19/2014 и о припремама Србије за отварање преговора о поглављима 23 и 24 (укључујући и положај националних мањина).

Др Владимир Орлић је упознао учеснике састанка са усвојеним реформским законима у областима правосуђа, борбе против корупције и организованог криминала и законима којима се штите права мањина у Србији.

Другог дана, 20. марта, учесници састанка водили су дијалог о нормализији односа Београда и Приштине, регионалној сарадњи и економским кретањима. Народни посланик Зоран Бабић, који је био један од уводничара ове сесије, истакао је да Србија има проактиван приступ по питању учешћа у регионалним форумима и истакао опредељеност наше земље процесу европских интеграција. Он је, међутим, указао на велику стопу незапослености која је заједнички проблем свих држава Западног Балкана и апеловао да на путу ка Европској унији државе не смеју да забораве своје грађане.

На крају дводневног рада, учесници састанка усвојили су Декларацију и препоруке.

Следећи састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржаће се 8. и 9. октобра 2015. године, у Стразбуру или Бриселу.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
понедељак, 2. октобар

Цео календар догађаја