24. мај 2022. Председник Народне скупштине Ивица Дачић са амбасадорком Краљевине Шведске у Републици Србији Аником Бен Давид

24. мај 2022. Председник Народне скупштине Ивица Дачић са амбасадорком Краљевине Шведске у Републици Србији Аником Бен Давид

Уторак, 24. мај 2022.

Дачић разговарао са амбасадорком Шведске у Србији Аником Бен Давид

Председник Народне скупштине Ивица Дачић сусрео се данас са амбасадорком Краљевине Шведске у Републици Србији Аником Бен Давид.


Председник Народне скупштине Ивица Дачић оценио је да су билатерални односи веома добри, а пре свега пријатељски, искрени и отворени, о чему сведоче узајамне посете високих званичника двеју земаља. Осврнуо се на успешну посету председника шведског Риксдага Андреаса Норлена Србији у августу прошле године, те изразио жаљење што због обавеза у земљи није био у прилици да узврти посету. Истакао је да разумевању и блискости две земље доприноси и бројна српска дијаспора у Шведској.

Председник Скупштине Дачић нагласио је да постоји простор за додатно унапређење сарадње на највишем нивоу, кроз даљу размену посета и наставак сарадње парламентарних одбора. Такође, изразио је задовољство чињеницом да је велики број шведских инвестиција присутан у Србији и додао да је Србија заинтересована за проширење сарадње у области економије.

Дачић је подвукао да је стратешки циљ Србије чланство у ЕУ и додао да су нам искуство и подршка Шведске на том путу драгоцени. С тим у вези, навео је да Народна скупштина доношењем законских аката, усклађује домаће законодавство са правним тековинама Европске уније.

Осврнуо се на циљеве одрживог развоја, у ком погледу је Шведска међу водећим земљама у Европи и изразио заинтересованост да Шведска, разменом искустава помогне Србији у успешном остваривању поменутих циљева.

Амбасадорка Бен Давид сагласила се и рекла да о доброј сарадњи сведочи и чињеница да је амбасада Краљевине Шведске у Београду заправо њихова друга највећа амбасада у Европи.

Такође се сложила да двема земљама приоритет треба да буде јачање политичког дијалога и различитих облика сарадње, с посебним нагласком на економске односе, с обзиром на велики број шведских компанија које већ послују овде, али и одређен број привредника који су заинтересовани за инвестиције у Србију.

Амбасадорка Бен Давид је истакла да ће Шведска наставити да подржава реформе Србије и да простор за сарадњу постоји и на нивоу парламентарних сусрета, које очекује након конституисања новог сазива Скупштине и формирања Групе пријатељства са Шведском.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 3. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја