30. октобар 2019. Група привредника из Републике Турске у Народној скупштини

30. октобар 2019. Група привредника из Републике Турске у Народној скупштини

Среда, 30. октобар 2019.

Група привредника из Републике Турске у посети Народној скупштини

Потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић, председник Посланичке групе пријатељства са Турском проф. др Зоран Драгишић и председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић, примили су групу привредника из Републике Турске, које је пре почетка састанка поздравила председница Народне скупштине Маја Гојковић.


Ђорђе Милићевић је напоменуо да Србија и Турска у овој години прослављају 140 година од успостављања дипломатских односа, истакавши да две земље не веже само заједничка прошлост, већ и удружени планови и пројекти за будућност. Он је додао да је од изузетног стратешког значаја за будућност Србије и пројекат Турски ток.

„Процењује се да су турске инвестиције у Србији достигле 200 милиона евра, очекује се отварање још 5 компанија, а наше две земље интензивно раде и на инфраструктурном повезивању Балкана. Србија је регионални лидер у привлачењу страних инвестиција и резултат свега тога јесте политичка и економска стабилност наше државе, која је заснована на здравим темељима“, оценио је Милићевић.

Проф. др Жарко Обрадовић подсетио је на прошлонедељну посету српске делегације Великој народној скупштини Турске, током које је закључено да су билатерални и економски односи двеју земаља на високом нивоу, а политички дијалог редован и садржајан. Према његовим речима, Турска је инвестирала у бројне градове у Србији, док је наша земља омогућила квалификовану радну снагу, тако да је добит обострана.

Проф. др Зоран Драгишић сматра да дугорочни циљ о трговинској размени између Србије и Турске, који износи пет милијарди, може бити остварен веома брзо. Професор је додао да добра привредна сарадња, која се брзо развија, може допринети унапређењу сарадње и у другим областима, попут образовања и културе.

„Турски инвеститори су улагали у најмање развијени и рурални део Србије, запослили велики број људи и тиме им омогућили да остану у својим срединама, због чега ми у турским инвестицијама не видимо само бизнис, већ и један чин пријатељства“, истакао је Драгишић.

У име групе турских привредника обратио се др Мустафа Есгин, који је био и члан делегације Републике Турске приликом недавне посете председника Реџепа Тајипа Ердогана Србији. Он је истакао да је том приликом потписано девет уговора о међусобној сарадњи, постављен је камен темељац за изградњу аутопута Београд–Сарајево, а одржана је и трилатерала Србије, Турске и Босне и Херцеговине.

Турски привредници су се сложили да на нашим просторима постоји значајан потенцијал за улагање у привреду, пољопривреду и сточарство.

Амбасадор Републике Турске у Србији Танџу Билгич нагласио је да су за време његовог мандата отворене бројне фабрике, повећана је робна размена, као и размена студената, али да је највећи напредак постигнут тиме што је слика Турске у Србији промењена на боље, као и обрнуто.

Састанку је присуствовао и народни посланик Драган Марковић, као домаћин групе привредника из Републике Турске, као и народни посланици проф. др Снежана Богосављевић Бошковић, Јелена Вујић Обрадовић, Ђорђе Косанић и Војислав Вујић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2