28. април 2023. Учесници сусрета

28. април 2023. Учесници сусрета

Петак, 28. април 2023.

Ковач разговарала са студентима европских земаља о европским интеграцијама Србије

Председница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач обратила се данас у Дому Народне скупштине у оквиру програма „Policy days“, који је реализован у сарадњи студентске организације Европски демократски студенти (званична студентаска организација Европске народне партије) и Фондације Конрад Аденауер у Београду.


На почетку обраћања Ковач је поздравила студенте, пожелевши им добродошлицу у Народну скупштину, у оквиру које су имали прилике да се упознају и са историјом здања Дома. Ковач је овом приликом студентима нагласила да су европске интеграције главни стратешки спољнополитички циљ Републике Србије и да држава наставља да потврђује своју посвећеност процесу интеграција у Европску унију, као и прихватању европских вредности и принципа.

Навела је да је у претходном периоду, када је реч о европским интеграцијама Србије, фокус био на напретку у областима владавине права, слободе медија, борбе против корупције, поштовања мањинских права и регионалној сарадњи, али да се у међувремену приоритет променио, тако да је процес нормализације односа са Приштином, као и темпо приближавања Србије заједничкој спољној и безбедносној политици ЕУ, теме на којима највише инсистира Унија.

Потпредседница је подсетила да је Србија преговоре започела 2014. године када је било предвиђено да се преговара о 35 поглавља, а да је Европска комисија у фебруару 2020. усвојила нову методологију процеса приступања ЕУ, коју је Србија и званично прихватила.

Потпредседница Народне скупштине и председница Одбора за европске интеграције објаснила је студентима надзорну и контролну улогу Народне скупштине, у оквиру својих надлежности и усклађивањем свог законодавства са правним тековинама ЕУ. Додала је да је Одбор за европске интеграције задужен, између осталог, за сарадњу са Европским парламентом и другим институцијама Европске уније, за развој сарадње са одборима за европске послове парламената држава чланица Европске уније, али и за развој регионалне парламентарне сарадње.

Студенти са потпредседницом Народне скупштине и председницом Одбора за европске интеграције Елвиром Ковач разговарали о видљивијој промоцији и бенефитима Европске уније у Србији, као и о позиционирању Србије у међународним организацијама и њеној спољној политици.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
субота, 30. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја