28. јануар 2021. 12. састанак Парламентрног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије/ПОСП

28. јануар 2021. 12. састанак Парламентрног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије/ПОСП

Четвртак, 28. јануар 2021.

Орлић: Европски парламент признаје легитимитет новог сазива Народне скупштине, поносни смо што је Србија међу најуспешнијим у Европи

Копредседавајући Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европска унија – Србија (ПОСП) др Владимир Орлић изразио је задовољство због одржавања 12. састанка и нагласио да он представља јасан доказ да је Европски парламент препознао легитимитет новог сазива Народне скупштине, упркос појединим порукама из ЕП након одржавања парламентарних избора 2020. године којима се доводио у питање легитимитет српског парламента. „Овај састанак представља јасан доказ да су такве непромишљене изјаве представљале потпуни промашај. У демократском свету и у Европи признаје се воља грађана Србије исказана на изборима и добро је што је тако“.


Др Владимир Орлић је истакао да Народна скупштина већ месецима ради у пуном капацитету и изразио наду да ће пандемијски услови дозволити да и Европски парламент ускоро почне са радом на исти начин.

Нагласио је да је излазност грађана на изборима у Србији, одржаним у условима пандемије вируса КОВИД19 била веома добра. Та излазност је била већа него на изборима у Хрватској, који су одржани брзо након избора у Србији. Он је навео и да је на парламентарним изборима учествовала 21 изборна листа, од чега је 18 опозиционе оријентације, а на тим листама учешће је узело више од 40 опозиционих политичких странака, покрета и других организација. Извештај Регулаторне агенције за електронске медије (РЕМ) показао је да је медијска заступљеност учесника на изборима уједначена, навео је Орлић и додао да је у извештају ОДИХР-а наведено да су избори спроведени ефикасно, упркос пандемији, као и да је било могућности за вођење предизборне кампање за све учеснике, а основне слободе изражавања и окупљања биле су поштоване. Након конституисања новог сазива, Народна скупштина је наставила са ефикасним радом, нагласио је он, скоро у потпуности елиминисала употребу хитног поступка, размотрила све извештаје независних институција, а по први пут у пленуму је разматран и Извештај о напретку Србије, у ком је забележено напредовање наше државе у свим областима. „То је доказ да наше залагање за чланство у ЕУ није само декларативног карактера, већ да обезбеђујемо конкретне резултате“.

Када је реч о борби против КОВИД19 поносни смо на чињеницу да је Србија завршила 2020. годину са најбољим годишњим БДП показатељима у целој Европи, као и да смо тренутно друга земља у Европи по ефикасности вакцинације. „То све показује да су мере наше државе и у економији, али и у здравственој заштити, биле не само добре већ - изванредне. Те мере су обезбедиле да Србија данас буде међу најуспешнијима у Европи.“

Када је реч о стању у медијима Орлић је упознао чланове Европског парламента са новим напредовањем Србије на ранг листи људских слобода Фрејзер Института, којим је обезбеђена боља оцена за нашу земљу него у претходној години, а значајно боља у односу на 2010. и 2011. годину које су по индексу људских слобода у нашој земљи биле критично лоше.

Такође, чланове ЕП је упознао са новим извештајем лондонског Економиста према ком се Србија и даље налази у истој групи демократских држава са САД. Додатно, Орлић је нагласио да је на основу базе података НУНС о нападима на новинаре забележени број физичких напада у 2020. години значајно мањи него током 2008. године, која је била посебно забрињавајућа. „Тај број физичких напада на новинаре у 2020. години био би сигурно и значајније мањи да нисмо имали насилне демонстрације током којих су хулигани предузимали масовне нападе на новинаре. Исти они који су примењивали насиље веће од овог које данас видимо у Холандији, насилно упадали у овај парламент у ком се ми данас налазимо и покушали да га запале. Срећом, успели смо да сачувамо наше институције, имовину грађана, људске животе и да заштитимо новинаре. Политички инспиратори овог насиља, исти они који су бојкотовали изборе, бојкотовали сваки дијалог и бојкотовали Европски парламент не налазе се више у Народној скупштини и самим тим у њој данас нема говора мржње.“

Орлић је додао да суштинског напретка у дијалогу између Београда и Приштине нема због игнорантског односа Приштине према најзначајнијој обавези коју има, а то је коначно формирање Заједнице српских општина. „Кредибилитет Европске уније као медијатора у овом дијалогу је озбиљно уздрман због толерисања игнорантског понашања Приштине. И тога сви треба да буду свесни.“

Др Владимир Орлић, као и остали чланови делегације Народне скупштине у ПОСП, истакли су опредељеност Србије за чланство у ЕУ и изразили уверење да ће нова методологија у приступним преговорима убрзати преговарачки процес и напредак Србије у европским интеграцијама.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је у свом обраћању нагласила да је током претходне године политика проширења у ЕУ била скрајнута и истакла очекивање да ове године буде ревитализована и схваћена и у контексту ревитализације саме Европске уније. Она је истакла да је Србија спремна за примену нове методологије у претприступним преговорима, као и да ћемо наставити одговорно са свим реформским процесима.

Учесници састанка разменили су мишљења о ситуацији у претприступним преговорима и односима између ЕУ и Србије. Било је речи о раду Народне скупштине након одржаних парламентарних избора. Поздрављено је што је смањен број предлога аката који се на седницама разматрају по хитном поступку и што је први пут Извештај о напретку Србије разматран у пленуму, на седници Народне скупштине. Представници ЕП поздравили су и доношење Одлуке о усвајању Кодекса понашања народних посланика.

На састанку је било речи и о ефектима спроведених економских реформи, реформи правосуђа, стању владавине права и медијским слободама, а пажња је посвећена и потреби наставка дијалога између Београда и Приштине, као и о важности регионалне сарадње, што све има утицаја и на напредак Србије у европским интеграцијама.

12. састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европска унија-Србија (ПОСП) одржан је у формату видео конференције.

Састанку су копредседавали председник делегације Народне скупштине у ПОСП др Владимир Орлић и председница делегације Европског парламента у ПОСП Тања Фајон, а излагања су имали Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције Владе Републике Србије, Ана Пауле Закариас, државна секретарка за европске послове у име португалског председавања Савету ЕУ, Кетрин Вендт, шефица Одељења за Србију у Генерланом директорату за проширење, у име Европске комисије и Елса Фенет, шефица сектора за Западни Балкан, у име Европске службе за спољно деловање.

Састанку су учествовали, поред др Владимира Орлића и потпредседница делегације Народне скупштине у ПОСП Елвира Ковач, чланови делегације Верољуб Арсић, Сандра Божић, Маријан Ристичевић, Драган Шормаз, Немања Јоксимовић, проф. др Владимир Маринковић, др Александра Томић, Милош Терзић, Хаџи Милорад Стошић, Ђорђе Милићевић, Јасмина Каранац, Шаип Камбери и заменица члана делегације Душица Стојковић.


Видео (1)

Четвртак, 28. јануар 2021. | 12. састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европска унија-Србија (ПОСП) 28.01.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1