5. децембар 2016. Чланови одбора за спољне послове и за европске интеграције у разговору са помоћником министра спољних послова и алтерналтинвним министром за питања ЕУ Републике Грчке

5. децембар 2016. Чланови одбора за спољне послове и за европске интеграције у разговору са помоћником министра спољних послова и алтерналтинвним министром за питања ЕУ Републике Грчке

Понедељак, 5. децембар 2016.

Србија и Грчка да буду стубови стабилности у региону

Србија и Грчка треба да буду стубови стабилности у региону и да својим примером покажу како изгледа успешна сарадња две земље на Балкану, поручено је данас са састанка помоћника министра спољних послова и алтернативног министра за питања ЕУ Републике Грчке Георгиса Катругалоса (Georgios Katrougalos) са члановима одбора за европске интеграције и за спољне послове Народне скупштине.


„Грчка је подржавала Србију у најтежим моментима њене историје, на шта смо веома поносни, јер смо се заједно борили за правду. Грчка снажно подржава европске интеграције Србије, посебно отварање преговарачких поглавља, чему је у ЕУ дала свој допринос“, рекао је Катругалос.

Он је поручио да Србија и Грчка могу Балкан учинити регионом сарадње и поновио подршку своје земље Србији по питању статуса Косова и Метохије. Катругалос је истакао да, као и Србија, и Грчка излази из економске кризе, и заинтересована је за даље унапређење економске сарадње са Србијом и повећање инвестиција.

Председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић подсетио је да дипломатски односи Србије и Грчке трају 148 година и предложио да национални парламенти иницирају обележавање јубилеја дипломатских односа, како би се показала успешна сарадња две балканске земље, у чијим односима није било отворених питања. Обрадовић се захвалио у име народних посланика народу Грчке на подршци по питању статуса Косова и Метохије.

Заменица председнице Одбора за европске интеграције Елвира Ковач нагласила је у разговору значај који процес придруживања ЕУ има за Србију. Она је поручила да би отварање нових преговарачких поглавља до краја године дало замах интеграцијском процесу, али и потврду грађанима да Европа, и поред својих изазова, сматра процес проширења значајним. Она је грчког министра упознала са радом Одбора за европске интеграције, његовом улогом у преговарачком процесу и сарадњом са Националним конвентом за ЕУ.

Саговорници су се сложили да је потребно ојачати институционалну сарадњу две земље и подржали идеју организовања трилатералних и мултилатералних састанака Србије, Грчке, Румуније и Бугарске.

На састанку, на коме су учествовали чланови одбора за европске интеграције и за спољне послове Душица Стојковић, Гордана Чомић, проф. др Љубиша Стојмировић, Марко Благојевић, Јелена Вујић Обрадовић и Јован Јовановић, било је речи и о решавању мигрантске кризе, подршци грађана Србије политици европског пута, значају стабилности региона као кључног фактора за процес европских интеграција и сарадњи српске и грчке делегације у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
понедељак, 27. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја