14. април 2021. Чланови Посланичке групе пријатељства са Јапаном са амбасадором Јапана у Србији Њ.Е. Такахиком Катсуматом

14. април 2021. Чланови Посланичке групе пријатељства са Јапаном са амбасадором Јапана у Србији Њ.Е. Такахиком Катсуматом

Среда, 14. април 2021.

Сусрет ПГП са Јапаном и амбасадора Јапана

Посланичка групе пријатељства са Јапаном састала се, у Дому Народне скупштине, са амбасадором Јапана у Србији Њ.Е. Такахиком Катсуматом.


Председница ПГП са Јапаном Снежана Пауновић изразила је захвалност на исказаном интересовању за сарадњу и унапређењу сарадње, пре свега на парламентарном нивоу. Она је указала на изузетне пријатељске односе две земље, које датира од 1882. године и да је велика среће што ти добри односи никада нису прекинути.

„Ипак, имамо и тему која је мало осетљивија за српску страну, а то је признање једнострано проглашене тзв. републике Косово, од стране Јапана. Али желим да се захвалим на чињеници да сте приликом гласања о приступању тзв. Косова у међународне организације, за које су аплицирали, били уздржани“, нагласила је Пауновић. Она је изразила захвалност и за недвосмислену подршку Јапана када је у питању европски пут Србије.

У наставку разговора Пауновић је говорила о могућности унапређења парламентарне сарадње, реализованим и потенцијалним инвестицијама Јапана у Србији, сарадњи на пољу туризма, предстојећим Олимпијским играма које ће бити организоване у Токију и успешној борби обе земље у борби против пандемије Корона вируса. Она је истакла да Србија предњачи међу европским земљама , када је у питању вакцинација становништва, али и по питању онога што се могло сматрати визионарски приступом том проблему.

„У том смислу смо данас други по броју вакцинисаних, после Велике Британије и заиста смо поносни на своје руководство које је уложило огроман напор да до тог биланса дође“, рекла је председница ПГП са Јапаном.

Пауновић је иницирала организовање „on line“ састанка који би био у датим околностима основни корак за повезивање са колегама у јапанском Парламенту.

Амбасадор Јапана честитао је Снежани Пауновић на именовању на место председника Посланичке групе пријатељства и захвалио свим члановима који су се тој групи придружили, а којих има чак 71. Он је рекао да има среће што је баш у овом тренутку амбасадор у Србији, јер су односи две земље у последњим годинама оствариле суштинску сарадње, како на политичком, тако и на економском нивоу, а једна од водећих покретача јесте активна размена посета на највишем државном нивоу. Амбасадор је нагласио да је неопходно активирати парламентарну сарадњу и истакао је да је Група пријатељства са Србијом заинтересована за сарадњу са ПГП српског Парламента, те да ће им пренети информацију о иницирању „on line“ састанка .

Катсумато је подсетио на брзу подршку и помоћ коју је Србија 2010. године пружила Јапану након удара Цунамија, истакавши да је био импресиониран пруженом руком пријатељства и нагласио да је Јапан увек био спреман да пружи подршку Србији у тешким временима.

Чланица ПГП са Јапаном и заменица председника Посланичке групе Александар Вучић-за нашу децу Сандра Божић, истакла је значај доласка јапанских компанија у Србију и изразила наду да ће се инвеститори који су Србији видели као добро поручује за пласирање производа и инвестиција нећете зауставити на томе и да очекује долазак нових јапанских компанија у Србију.

Она је нагласила да је отворена за сарадњу и разговор, па као председница Одбора за културу и информисање позвала амбасадора да буде гост Одбора у циљу продубљивања сарадње на плану културе.

„Наше две културе су веома богате, али и веома специфичне, а кроз парламентарни Одбор можемо на један сасвим другачији начин може продубимо наше односе“, закључила је Божић.

Члан ПГП и председник ПГ СДПС Бранимир Јовановић рекао је да економска сарадња је значајна, али да је од ње значајнија пријатељска помоћ коју је Јапан пружио Србији а као пример истакао помоћ коју је Јапан пружио Краљеву 2010. године.

Члан ПГП и председник ПГ Странка правде и помирења СПП - Уједињена сељачка странка УСС Самир Тандир, рекао је да се положај мањина од 2012. године драстично поправио, захваљујући перманентном сарадњом са Владом Републике Србије и са председником Републике Србије. Он је такође говорио о значају јапанских инвестиција, посебно се осврнувши на значај донације Јапана у Пријепољу 2018. године.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
понедељак, 2. октобар

Цео календар догађаја