27.јун 2013.  Чланови ПГП са Данском и амбасадорка Данске у Србији

27.јун 2013. Чланови ПГП са Данском и амбасадорка Данске у Србији

Четвртак, 27. јун 2013.

Сусрет ПГП са Данском и амбасадорке Данске у Србији

Председница ПГП са Данском Јелена Травар Миљевић и чланови Групе разговарали су данас, у Дому Народне скупштине, са амбасадорком Данске у Србији Њ.Е. Мете Кјуел Нилсен.


На састанку је било речи о могућностима унапређења привредне сарадње Србије и Данске и процесу приступања Србије Европској унији.
Председница Групе пријатељства Јелена Травар Миљевић рекла је да у Народној скупштини постоји велика заинтересованост за сарадњу са данским парламентом, о чему говори бројност чланова ове Групе. Она је указала на значај остварене билатералне војне сарадње између две земље и додала да је предвиђено да се ова сарадња, која се обострано оцењује као одлична, настави и у 2013. години у области ваздухопловства, безбедности летења и реформе система одбране у домену људских ресурса. Такође је подсетила и да су Влада Републике Србије и Влада Данске потписале Меморандум о разумевању о бесповратној финансијској помоћи Републици Србији кроз спровођење Програма локалног економског развоја на Балкану(LEDIB), као и Споразум о спровођењу четворогодишњег програма у приватном сектору за подршку сектору воћарства и бобичастог воћа у јужној Србији. Она је навела и друге области сарадње у којима би Србија и Данска могле да остваре значајне резултате, као што су информационе технологије, индустрија прехрамбених производа, текстилна индустрија, сарадњa у области грађевине, металске и дрвно-прерађивачке индустрије и заштите животне средине.
Председница Групе пријатељства захвалила се амбасадорки на залагању и подршци коју Данска пружа Србији за добијање датума почетка преговора за чланство у ЕУ.
Амбасадорка Нилсен изразила је уверење да ће одлука о датуму почетка преговора бити повољна за Србију, с обзиром да је Србија, како је навела, испунила све постављене услове. Говорећи о привредној сарадњи, амбасадорка је указала на потребу да се пољопривредна производња у Србији осавремени и указала на значај подршке у области пољопривредних иновација коју Данска остварује у општинама на југу Србије.
У разговору са амбасадорком Данске, чланови Групе Драгомир Карић, Дубравка Филиповски, Александар Пејчић, Ото Кишмартон и Ана Новковић изнели су предлоге за проширење постојеће сарадње Србије и Данске, и то у области менаџмента, пољопривреде, посебно улози жена у пољопривреди, родне равноправности и спорта, и указали на могућност примене искуства Данске као чланице Нордијског савета, у изналажењу сличног модела сарадње међу балканским земљама.
Састанку су присуствовали и чланови Групе пријатељства Милица Дроњак, Злата Ђерић и Милан Лапчевић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 25. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја