7. март 2014. Скуп о перспективама одрживости финансирања подршке деци и рањивим групама корисницима услуга социјалне заштите

7. март 2014. Скуп о перспективама одрживости финансирања подршке деци и рањивим групама корисницима услуга социјалне заштите

Петак, 7. март 2014.

Одржан скуп о перспективама одрживости финансирања подршке деци и рањивим групама корисницима услуга социјалне заштите

Скуп на тему: Перспективе одрживости финансирања подршке деци и рањивим групама корисницима услуга социјалне заштите, одржан је данас у Дому Народне скупштине.


Отварајући скуп, председник Народне скупштине др Небојша Стефановић је истакао значај теме финансијске подршке деци и рањивим друштвеним групама, посебно у условима економске кризе. Председник Стефановић је оценио да један од државних приоритета треба да буде успостављање јединственог фонда за социјално укључивање, који би сва средства објединио на једном месту и тиме омогућио бољу и делотворнију употребу средстава и социјалну инклузију осетљивих категорија становништва. Председник Народне скупштине је закључио да је битно да се законски дефинише улога таквог фонда и механизми његовог функционисања.
Учесницима скупа се обратио и директор Канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сен-Лот (Michel Saint-Lot), наводећи да, према последњем попису становништва у Србији, деца чине само 17 одсто популације, и да је чак трећина деце у Србији изложена сиромаштву. Свеобухватна и системска подршка деци и сиромашним породицама је неопходна, навео је Сен-Лот и додао да би формирање јединственог фонда за социјално укључивање дало значајан допринос томе. Директор Канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији је указао и да је у претходном периоду доста урађено на унапређењу положаја деце у друштву, пре свега на законодавном пољу.
На скупу су учествовали народни посланици, представници Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Канцеларије Владе Републике Србије за сарадњу са цивилним друштвом, Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, као и представници невладиних организација и стручне јавности.
Током излагања учесника, дат је преглед стања финансирања услуга социјалне заштите у Србији, могућности финансирања услуга социјалне заштите из буџета и преглед пројектованих програма подршке цивилном сектору од стране међународних развојних партнера. Представљена је и Студија опција за успостављање Фонда за социјално укључивање.
Учесници скупа су се током дискусије осврнули на проблеме финансирања подршке породицама, организацијама цивилног друштва, на могућа решења и неопходне активности које је потребно предузети у наредном периоду. Отворена су питања проблема финансирања услуга социјалне заштите у условима економске кризе, као и могућности за делотворнију потрошњу и ефикаснију контролу расподеле буџетских средстава на националном и локалном нивоу.
Учесници скупа су се сложили да је неопходно успоставити нови институционални механизам, фонд за социјално укључивање, који би омогућио ефикаснију расподелу финансијских средстава за подршку корисницима социјалне заштите.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 3. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја