9. април 2021. Учесници Првог састанка ГОПАК

9. април 2021. Учесници Првог састанка ГОПАК

Петак, 9. април 2021.

Одржан Први састанак ГОПАК

Глобална организација парламентараца за борбу против корупције (ГОПАК) у Србији одржала је конститутивни састанак на којем је изабрано руководство те организације и представљен предлог програма рада.


У уводном обраћању, присутнима се обратио председник Народе скупштине Ивица Дачић. Он је истакао да је Република Србија посвећена борби против корупције, на свим нивоима, а у тој борби улога парламента и сваког народног посланика појединачно заузима важно место.

Дачић је том приликом рекао да зато ГОПАК припада изузетно важно место у анти-корупцијској структури и његова улога је у том смислу изузетно важна.

„Као организација која делује у 50 земаља, у свим регионима света, ГОПАК оправдава своју улогу као важан промотер анти-корупцијских политика”, рекао је Дачић и додао да је ГОПАК јединствена међународна мрежа парламентараца окупљених око једног конкретног циља, коју морамо још више да искористимо да нашу борбу против корупције учинимо још ефикаснијом.

Дачић се пред крај свог обраћања захвалио УНДП и Швајцарској агенцији за развој и сарадњу што подржавају ову парламентарну активност, а посебно њиховим представницима што су данас присутни на конститутивном састанку глобалне организације парламентараца за борбу против корупције.

Присутнима се обратио и потпредседник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић који је честитао формирање ГОПАК групе и у овом сазиву Народне скупштине. Навео је да практично нема важне политике која се спроводи на нивоу државе, а да није подржана и потпомогнута од стране Народне скупштине. „Тема борбе против корупције је једна од најважнијих тема данашњице, где се прави суштинска разлика у томе каква је држава била и каква је данас, приближавајући се даље политичкој визији коју следи велика већина у нашем друштву. То је визија успешне земље, задовољнијих људи, земље која је показала да може да се такмичи са великима и побеђује на фронтовима на којима је то било незамисливо, а то подразумева уређен систем, владавину права и постојање јасних правила, односно нулту толеранцију према корупцији.“ Он је додао да је 2013. године, када је први пут формирана неформална група ГОПАК у Србији, у готово исто време Александар Вучић испред Владе Републике Србије објавио да ће се држава на најозбиљнији начин посветити управо борби против корупције, када су и кренуле многе важне активности на овом пољу и када се показало да суштински нема недодирљивих, те да је тада држава почела суштински да се мења. Навео је и то да је данас више него јасно да су питање борбе против корупције и против криминала неотуђив део основних стубова државне политике коју је прокламовао председник државе, а подржали су је и спроводе је Влада и Народна скупштина Републике Србије. Потпредседник је истакао да те стубове чине и пут европских интеграција Србије и владавина права. „Суштински разумемо да владавине права нема, ако у држави нисмо спремни да се са питањем корупције обрачунамо по слову закона“. Надаље је образложио да је једна од важних тачака, односно шест носећих стубова државне политике и економија, односно економски раст и развој и нове инвестиције. „Чињеница да је Србија данас најуспешнија у овом делу Европе у привлачењу страних инвестиција јасан је доказ да смо успоставили владавину права. Инвеститори из развијених земаља не долазе тамо где нема владавине права, а данас у Србију они долазе као никада раније. Чак и сада у најтеже време имамо фантастичне инвестиције које је већ најавио председник Александар Вучић“. За крај обраћања Орлић је пожелео присутнима успешан рад у оквиру ГОПАК, и изразио увереност да ће организација бити успешна у својим активностима и бити на понос Народној скупштини.

Драган Сикимић, директор Агенције за спречавање корупције је истакао успешну сарадњу са националним огранком ГОПАК у претходном сазиву Народне скупштине и подсетио на успешно одржан састанак са Дубравком Филиповском и народним посланицима на тему примене Закона о лобирању и испуњавању препорука групе држава против корупције Савета Европе GRECO, који обухвата спречавање корупције у односу на народне посланике, судије и тужиоце. У том контексту, нарочито је значајно недавно усвајање Кодекса понашања народних посланика, о чему је Сикимић, као шеф делегације Републике Србије при GRECО информисао секретаријат GRECО и упутио им текст Кодекса на енглеском језику, нагласио је Сикимић.

Истакао је одличну конструктивну сарадњу са Народном скупштином којој Агенција за спречавање корупције подноси годишњи извештај о раду.

Додао је да је Агенција за борбу против корупције у сарадњи са Народном скупштином и ДРИ недавно израдила заједнички прилог Републике Србије за Радну групу за спречавање корупције УН канцеларије за питање дрога и криминала, чије ће се овогодишње заседање одржати у јуну, а које ће између осталог, бити усмерено на улогу законодавних тела у спровођењу и унапређењу спровођења Конвнције УН против корупције.

У наставку састанка, говорио је и Дражен Маравић, портфолио менаџер УНДП у Србији, који је тим поводом указао на допринос парламента у борби против корупције, пре свега за привлачење инвеститора. Корупција спречава све сегменте друштвеног развоја, о чему говори и састав ГОПАК у овом сазиву. Веома је битно што ову мреже чине чланови скупштинских одбора из разних области.

УНДП је користан партнер и лидер у погледу поседовања знања, који показује како се развија један добар еко систем правичности. УНДП пружа подршку развијању добре управе, владавине права, сузбијању сиромаштва, као и подршку грађанима да остваре учешће у јавним пословима.
УНДП подржава сва тела која се баве борбом против корупције. Парламент на пуно начина учествује у спречавању корупције, кроз рад скупштинских одбора, као и кроз рад ГОПАК као доброг инструмента у начинима деловања.

Дражен Маровић је указао на значај буџетског портала који омогућава народним посланицима и широј јавности да увек имају транспарентне информације у погледу трошења јавних финансија. Истакао је да је УНДП спреман да настави са улагањем и развојем овог портала, уз подршку председника Народне скупштине, потпредседника и надлежних одбора.

У претходном периоду ГОПАК мрежа је или сама иницирала или допринела многим јавним расправама на важне теме у борби за спречавање корупције, као што је закон о лобирању и његово усвајање, преглед извештаја независних тела, као и праћење и испуњавање GRECО препорука за Србију. „Наставићемо да подржавамо и пружимо подршку раду парламента и ГОПАК мреже“, навео је Маравић.

Досадашња председавајућа ГОПАК Дубравка Филиповски упознала је присутне са досадашњим активностима и резултатима националног огранка ГОПАК. Филиповски је истакла да је ГОПАК јединствен по томе што је то једина мрежа парламентараца која посланицима пружа подршку у борби против корупције. Она је нагласила и да се једним прихватањем чланства у тој организацији, тај статус не губи, ни са престанком мандата. ГОПАК пружа својим члановима подршку у промоцији и примени Конвенције УН за борбу против корупције, у спречавању прања новца, у надзору над јавним финансијама успостављању етике и правила понашања за народне посланике и укључивање друштва у спречавању корупције.

Филиповски је рекла да је циљ националног огранка ГОПАК у Србији промовисање транспарентности и одговорности како би се обезбедили високи стандарди и интегритет институција, друштва, али и нулта толеранција Народне скупштине према корупцији, кроз законе које усваја.

„Свима вама је познато да снажан парламент и снажне институције представљају камен темељац у борби против корупције. Србија је препознала борбу против корупције, ми се против ње боримо системски, то значи да све институције у друштву учествују у тој борби“, нагласила је Филиповски. Он је истакла да је ГОПАК активно учествовао у доношењу низа антикорупцијских закона. Поменула је да је један од важних резултата ГОПАК и увођење Портала за надзор над јавним финансијама. Она је говорила о успешној сарадњи са УНДП и организацијом Транспарентност Србије и нагласила да се нада и сарадњи са цивилним сектором, кроз партнерски однос и међусобно уважавање.

У наставку рада, Дубравка Филиповски је изабрана за председницу Извршног одбора Глобалне организације парламентараца за борбу против корупције у Србији, Јахја Ферхатовић за заменика председника ИО ГОПАК, а Елвира Ковач за секретара ИО ГОПАК. Изабрани посланици су се обратили скупу, а затим је Дубравка Филиповски представила Предлог програма рада националног огранка Глобалне организације парламентараца за борбу против корупције у Србији за период 2021-2022. године.


Видео (1)

Петак, 9. април 2021. | Први састанак Глобалне организације парламентараца за борбу против корупције у Србији 09.04.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6