18. јануар 2017. Учесници Трећег састанка Економског кокуса

18. јануар 2017. Учесници Трећег састанка Економског кокуса

Среда, 18. јануар 2017.

Одржан Трећи састанак Економског кокуса

Чланови Економског кокуса, проф. др Владимир Маринковић, Жарко Мићин, Огњен Пантовић и Горан Ћирић, одржали су састанак са представницима Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства државне управе и локалне самоуправе, НАЛЕД-а и представника привредних предузећа Савеза за е-управу, а тема разговора био је Нацрт закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању.


На састанку је речено да циљ Нацрта закона пре свега да се пословање одвија брже и ефикасније, као и да се смање трошкови пословања, али и да се развије тржиште од поверења и убрза процес рада органа јавних власти и привредних субјеката, а да се корисницима јавних и других услуга олакша приступ услуга. Још једна од повољности која би се уредила доношењем Закона јесте услуга електронског потписа, којој би корисник могао да приступи онлајн и не би морао да користи електронску картицу за потпис. Помоћник министара трговине, туризма и телекомуникација Сава Савић, истакао је да Нацрт закона предвиђа пуноважност документа, која ће обезбедити да се електронски документи вреднују као и папирни.

Представници НАЛЕД-а и представници привредних предузећа Савеза за е-управу, дали су своје предлоге на чланове Нацрта закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању, а којим би се одредбе Нацрта закона употпуниле и јасније дефинисале. Један од предлога који су били дати од стране еминентних привредних предузећа односили су се на омогућавање дуготрајног чувања пословне документације у електронском облику и уништавање претходно дигитализоване папирне документације, која би привреди донеле велике уштеде и ослободило средства за улагања, а отворила би се могућност и нових радних места.

Нацрт закона замениће важећа два закона, Закон о електронском потпису и Закон о електронском документу, а новине ће се огледати у увођењу нивоа идентификације, препорученој достави и архивирању документа.


Видео (1)

Среда, 18. јануар 2017. | Трећи састанак Економског кокуса 18.01.2017.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 10. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја