2. април 2021. Онлајн састанак са представницима програма СИГМА

2. април 2021. Онлајн састанак са представницима програма СИГМА

Петак, 2. април 2021.

Јелена Жарић Ковачевић и др Муамер Бачевац разговарали са представницима програма СИГМА

Председница Одбора за уставна питања и законодавство и чланица Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу Јелена Жарић Ковачевић и председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова др Муамер Бачевац, одржали су онлајн састанак са представницима програма СИГМА (Подршка унапређењу владавине и управљања) Грегором Вирантом и Давидом Шилом.


СИГМА програм представља заједничку иницијативу Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) и Европске комисије, чија је основна улога пружање подршке јачању јавних управа и спровођењу реформи управљања у државама кандидатима за приступање ЕУ.

На састанку је било речи о односу Народне скупштине и Заштитника грађана, посебно по питању улоге Народне скупштине у пружању подршке институцији Заштитника грађана у вршењу делотворног надзора над извршном власти и над органима јавне управе.

Јелена Жарић Ковачевић је саговорницима указала на поступак разматрања годишњег извештаја Заштитника грађана, који он подноси Народној скупштини, у којем су наведени подаци о његовим активностима у претходној години, подаци о уоченим неправилностима у раду или недостацима у органима јавне управе, као и предлози за отклањање тих недостатака.

Она је навела да Заштитник грађана извештај за претходну годину подноси до 15. марта текуће године, а да га најпре разматрају два надлежна Одбора – за правосуђе, државну управу и локалну самоуправи и за људска и мањинска права и равноправност полова. Када се разматра годишњи извештај, на седници Одбора присуствује и Заштитник грађана, навела је Жарић Ковачевић, и додала да Одбор утврђује Предлог закључка поводом разматрања извештаја, који затим упућује Народној скупштини на разматрање и усвајање.

Јелена Жарић Ковачевић је истакла у разговору да је веома битно да Заштитник грађана буде видљива и препознатљива институција за грађане, и да Народна скупштина, кроз вршење своје контролне улоге, доприноси јачању саме институције Заштитника грађана. Поред разматрања годишњег извештаја, Нaродна скупштина има и друге кoнтролне мeханизме, као што су: посланичка питања, разматрање информацију о раду министарстава, јавна слушања, одржавања седница одбора ван седишта Народне скупштине, интерпелација о раду Владе, навела је она.

Др Муамер Бачевац је навео да Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова има веома добру и садржајну сарадњу и низ активности са Заштитником грађана, поред разматрања годишњег извештаја о раду. Он је истакао да су одржавани састанци, на којима су присуствовали и представници државне управе, баш у вези проблема и препорука на које је указивао Заштитник грађана у свом извештају, као што су питање службене употребе језика и писма припадника мањинских заједница и спречавање насиља над женама. Бачевац је истакао и да је Одбор одржавао јавна слушања и седнице ван седишта Народне скупштине на теме које се тичу налаза и препорука Заштитника грађана.

Жарић Ковачевић и Бачевац су у разговору истакли и да се, према Извештају о раду Заштитника грађана за 2019. годину, наводи да у чак 97 одсто случајева, препоруке и дата мишљења Заштитника грађана, који нису правно обавезујући, органи управе узимају у обзир и поступају по њима.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
субота, 30. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја