9. децембар 2019. Чланица делегације Народне скуптшине Јелена Жарић Ковачевић на панелу посвећеном интегритету институција у борби против корупције

9. децембар 2019. Чланица делегације Народне скуптшине Јелена Жарић Ковачевић на панелу посвећеном интегритету институција у борби против корупције

Понедељак, 9. децембар 2019.

Јелена Жарић Ковачевић на панелу посвећеном интегритету институција у борби против корупције на 7. Глобалној конференцији парламентараца против корупције

Делегација Народне скупштине Републике Србије учествује на 7. Глобалној конференцији парламентараца против корупције у Дохи, која се одржава 9. и 10. децембра 2019. године.


Народна посланица Јелена Жарић Ковачевић говорила је на панелу посвећеном интегритету институција у борби против корупције, и истакла да је борба против корупције стратешки приоритет Народне скупштине и Владе Србије.

Жарић Ковачевић је нагласила да су институције у Србији управо доношењем добрих закона показале одлучност у борби против корупције, као и да су утврђене бројне мере како би се деловало и превентивно и репресивно.

Жарић Ковачевић је напоменула да је Скупштина Србије још 2013. године основала Национални огранак ГОПАК у уверењу да би парламент требало да буде на првој линији борбе против корупције доносећи законе и развијајући програме који испуњавају потребе грађана.

Народна посланица је указала да је Народна скупштина донела Закон о лобирању, чија примена је почела у септембру ове године, којим су испуњени релевантни европски стандарди у спречавању корупције и додала да ће следеће године почети примена Закона о спречавању корупције, којим су проширена овлашћења Агенције за борбу против корупције, као и обим података које ће јавни функционери морати да пријаве. Законом о заштити узбуњивача, како је додала, поред успостављања нормативног оквира, предвиђен је низ мера за ефикасну примену прописа у пракси, као и обуке и могућност за укључивање цивилног сектора.

Жарић Ковачевић је истакла да су у циљу ефикасне борбе против корупције и криминала формирани специјални тимови састављени од стручњака из различитих државних органа, чије су активности довеле до покретања врло сложених кривичних поступака и додала да је у Србији први пут успостављена и служба финансијске форензике, што је од великог значаја у сузбијању финансијског криминала. Свакако највећи резултат ГОПАК у Србији је, како је навела, увођење портала за надзор над трошењем јавних финансија.

Жарић Ковачевић је поручила да је национални огранак ГОПАК у Србији спреман за даљу борбу против корупције, која подразумева употребу антикорупцијских механизама у пуном капацитету и укључивање цивилног сектора и грађана.