11. јул 2022. Потпредседница Народне скупштине и председница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач

11. јул 2022. Потпредседница Народне скупштине и председница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач

Понедељак, 11. јул 2022.

Елвира Ковач учествовала на састанку председавајућих КОСАК у Прагу

Потпредседница Народне скупштине и председница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач учествовала је на састанку председавајућих Конференције одбора за европске послове држава чланица Европске уније (КОСАК), који се у оквиру чешког председавања Савету ЕУ, одржао 11. и 12. јула 2022. године у Прагу. На почетку састанка од организатора је тражено уклањање статусних обележја и статусно неутрално представљање представника Приштине, чему се изашло у сусрет.


Састанак су отворили председник Сената Парламента Чешке Милош Вистричил, председавајући Одбору за европске послове чешког Сената Давид Смољак и председавајући Одбору за европске послове чешког Представничког дома Ондреј Бенешик. Након усвајања дневног реда представили су резултате састанка Тројке као и резултате рада Радне групе формиране током претходног председавања од стране Парламента Француске.

Прву сесију под називом „Представљање приоритета чешког Председавања ЕУ“ представио је министар за спољне послове Чешке Републике Јан Липавски. Истакао је да је чешко Председавање ЕУ, под слоганом „Европа као задатак: преиспитај, обнови, оснажи“, са акцентом на партнерство са Африком, је у фокус својих приоритета уврстило: управљање избегличком кризом, послератну обнову Украјине, енергетску безбедност, јачање европских одбрамбених капацитета, отпорност европске економије и демократских институција. Велики број учесника поновио је важност очувања политике проширења Западног Балкана, финансијске подршке региону, али и јачање Источног партнерства.

Председница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач је истакла да свако председавање ЕУ поставља различите приоритете, али важно је да владавина права и поштовање међународних принципа остану на снази. „Морамо имати у виду да је за стабилност демократије важна безбедност и сарадња свих актера на нивоу ЕУ, и у том смислу, је важно да политика проширења не буде запостављена, обесмишљена и да буде вреднована на основу индивидуалног напретка сваке земље кандидата за чланство у ЕУ“, истакла је Е. Ковач. Народна скупштина РС је свесна да је процес приступања дефинисан бројним обавезама и одлукама које морамо донети, а које захтевају снажну политичку вољу и спровођење правних реформи. Такође, и Европска унија мора бити кредибилан партнер који ће кроз различите механизме ангажовања и приступа у региону, укључујући и финансијску подршку, омогућити да државе региона брже и ефикасније испуњавају своје обавезе, нагласила је Е. Ковач. На крају свог излагања Е. Ковач изразила је наду да ће ЕУ успешно решавати изазове пред којима се налази, те да политика проширења неће бити доведена у питање.

У оквиру друге сесије, разговарало се о тренутним изазовима у области медија као и изазовима демократије, односно заштити владавине права и правне државе. Учесницима састанка се видео поруком обратила потпредседница Европске комисије за вредност и транспарентност Вера Јурова као и први потпредседник Европског парламента Отмар Караш и комесар за медије и борбу против дезинформисања Михал Клима. Снажни медији су веома важни како би се избегле манипулације и допринело јачању демократије. Председница Одбора Е. Ковач је имала неколико билатералних сусрета на маргинама КОСАК конференције.

На састанку председавајућих КОСАК учествовали су чланови парламената држава чланица Еворпске уније, док су државе кандидати за чланство учествовали у статусу посматрача, укључујући по први пут парламенте Украјине и Молдавије, а остали учесници су били у статусу специјалног госта. Пленарни КОСАК састанак биће одржан од 13. до 15. новембра 2022. године у Прагу.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
субота, 25. март
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја