19. септембар 2023. Председник Народне скупштине са првим потпредседником Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине

19. септембар 2023. Председник Народне скупштине са првим потпредседником Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине

Уторак, 19. септембар 2023.

Посета првог потпредседника Сталног комитета Свекинеског народног конгреса

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са Ли Хонгџонгом, првим потпредседником Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине, који борави у званичној посети Републици Србији.


Пожелевши Хонгџонгу добродошлицу и пријатан боравак у Београду, др Орлић је истакао да је Србија поносна на изванредне односе, снажну сарадњу и изузетне резултате које остварује са НР Кином. „Бројни значајни пројекти, подршка у најтежим тренуцима и заједнички рад у разним областима потврђују да наше две земље гаје челично пријатељство, утемељено на блиским односима двојице лидера, председника Александра Вучића и Си Ђинпинга“, поручио је др Орлић, исказујући у исто време спремност за даље оснаживање свеобухватног стратешког партнерства, којем ће свој допринос дати и НС РС уз наставак изузетне динамике размена парламентарних посета и активности.

Председник Скупштине је искористио прилику да Хонгџонгу пренесе захвалност због чврсте и принципијелне позиције НР Кине када је реч о очувању територијалног интегритета и суверенитета Р. Србије. Он је нагласио да Кина, такође, има пуну подршку Р. Србије по питању поштовања принципа „Једне Кине“.

Др Орлић је првог потпредседника Сталног комитета СНК детаљно упознао са тешком ситуацијом на Косову и Метохији. „Намера Приштине је да протера Србе са вековних огњишта. То нећемо и не можемо да дозволимо“, рекао је Орлић. Он је нагласио да Србија, предвођена председником Републике Александром Вучићем, наставља да чува мир и стабилност за све и да спроводи државну политику која подразумева свеобухватан, снажан развој Србије и сарадњу са својим пријатељима и партнерима.

Први потпредседник Сталног комитета СНК Ли Хонгчонг захвалио се на топлој добродошлици и председнику Народне скупштине пренео поздраве председника Сталног комитета Свекинеског народног конгреса. Он је нагласио да две земље повезује челично пријатељство и свеобухватно стратешко партнерство, за шта су посебно заслужни председник Републике Александар Вучић и председник Кине Си Ђипинг.

“Челично пријатељство огледа се кроз високо политичко поверење две земље, али и кроз практичну сардњу, подршку и пројекте од заједничког интереса“, реко је Хонгчонг.

Он је нагласио да се високо политичко поверење огледа и кроз међусобну подршку по питањима од виталних интереса, а то су очување суверенитета и територијалног интегритета обе земље, чија подршка је још једном потврђена са обе стране током састанка.

Први потпредседник Сталног комитета СНК изразио је захвалност на подршци председнику Републике Србије, премијерки Владе и председнику Народне скупштине који су омогућили да заједнички пројекти Кине и Србије успешно напредују и постижу одличне резултате. Он је нагласио значај интензивирања размене искустава и добре праксе између законодавних институција, како би се обезбедило још боље окружење за сарадњу и пружила законодавна основа за развој пројекта од заједничког интереса.

Састанку првог потпредседника Сталног комитета СНК и председника Народне скупштине присуствовали су и потпредседници Народне скупштине Снежана Пауновић и Усаме Зукорлић, председница Посланичке групе пријатељства са Кином Марина Рагуш, председник Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава и члан ПГП са Кином Верољуб Арсић и председник Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације др Угљеша Марковић. У оквиру кинеске делегације састанку су присуствовали заменик генералног секретара Сталног комитета Лију Чуинчен, заменик председника Одбора за Устав и законодавство и заменик председника ПГП кинеско-српског комитета Јуен Сухонг, заменик председника Одбора за финансије и економске послове Внг Тјеминг и заменик председника Одбора за спољне послове Ванг К.


Фото галерија


Видео (1)

Уторак, 19. септембар 2023. | састанак председника Народне скупштине и заменика председника Сталног комитета Свекинеског народног конгреса НР Кине и уписивање у књигу утисака 19.09.2023.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
субота, 2. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја