14. мај 2021. Учесници састанка

14. мај 2021. Учесници састанка

Петак, 14. мај 2021.

Сусрет Одбора за европске интеграције и делегације Директората за спољне послове Парламента Мађарске

Председница и чланови Одбора за европске интеграције разговарали су данас са делегацијом Директората за спољне послове Парламента Мађарске о процесу приступања Републике Србије Европској унији и могућностима унапређења парламентарне сарадње.


Председница Одбора Елвира Ковач информисала је шефа мађарске делегације да је Влада Републике Србије усвојила две нове преговарачке позиције са Европском унијом и најавила усвајање још две преговарачке позиције до краја текућег месеца. Она је изразила захвалност на снажној подршци коју Мађарска пружа Србији на њеном европском путу и нагласила да је у тако деликатном процесу веома важно имати пријатељску помоћ од некога ко добро познаје ситуацију и специфичности са којима се Србија суочава и носи, а то најбоље зна комшијска земља.

Шеф делегације Директората за спољне послове Парламента Мађарске Петер Шарди изразио је задовољство посетом, као и наду да ће српски парламентарци у најскорије време посетити мађарски Парламент. Он је нагласио да постоји много простора за унапређење парламентарне сарадње. Саговорници су се сложили да су узајамне посете неопходне и изразили наду да ће пандемијска ситуација дозволити да буду реализоване у најскорије време. Подсетио је да се ове године у Будимпешти одржава састанак председника парламената југоисточне Европе и изразио задовољство што ће учешће на предстојећем састанку узети и председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић. Он је такође најавио скору посету председника мађарског Парламента Србији.

Шарди је рекао да Србија има пуну подршку Мађарске по питању евроинтеграција и понудио помоћ мађарског Парламента кроз програме и пројекте, поготово након што је Србија прихватила нову методологију ЕУ.

Чланица Одбора Душица Стојковић нагласила је да су односи две земље на највишем нивоу у савременој историји. Изразила је захвалност на подршци Мађарске у процесу евроинтеграција, али и током пандемије изазване вирусом COVID - 19. Стојковић је нагласила да Србија има велика очекивања од инвестиционог оквира за Западни Балкан, према којем ће велика количина новца бити усмерена за Зелену агенду, циркуларну економију, конкурентност привреде, јачање регионалне сарадње и еколошке пројекте. На крају је истакла да у овом сазиву међу посланицима нема евроскептика, али да сматра да је неопходно додатно радити на упознавању и информисању грађана о току интеграција, те се интересовала за конкретне програме и пројекте који би могли да буду реализовани између два парламента.

Чланица Одбора Дубравка Филиповки истакла је да је лепо видети добронамерне комшије и истакла да је глас Мађарске у подршци Србији на њеном путу ка ЕУ, веома важан. Она је нагласила да је Србија посвећена испуњавању обавеза које тај процес налаже.

Члан Одбора Немања Јоксимовић рекао је да су премијер Мађарске Виктор Орбан и председник Републике Србије Александар Вучић урадили одличан посао у приближавању наших земаља и да је сада значајно да и парламенти дају допринос додатном јачању сарадње.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3