29. новембар 2018. Учесници састанка

29. новембар 2018. Учесници састанка

Четвртак, 29. новембар 2018.

Сусрет Одбора за европске интеграције са Одбором за спољне и европске послове Посланичког дома Парламента Републике Италије

Заменица председника и чланови Одбора за европске интеграције састали су се данас, у Дому Народне скупштине, са председницом и члановима Одбора за спољне и европске послове Посланичког дома Парламента Републике Италије и том приликом разговарали о унапређењу парламентарне сарадње, о европским интеграцијама и о актуелној политичкој ситуацији у Србији.


На почетку састанка, заменица председника Одбора за европске интеграције Елвира Ковач пожелела је добродошлицу делегацији италијанског парламента и указала на чињеницу да придруживање Европској унији представља стратешко опредељење Србије и додала да у Народној скупштини постоји већинска подршка по питању европских интеграција.

Ковач је истакла да су последња дешавања на Косову и Метохији веома неповољна, не само за процес придруживања Србије ЕУ, већ и целог Западног Балкана. Србија је спремна да отворена питања решава дијалогом и мирним путем и како наводи Ковач, потписани споразуми морају се поштовати.

Током састанка, упознала је саговорнике са радом Одбора за европске интеграције, истакавши да је Србија отпочела преговоре о чланству почетком 2014. године, а у децембру 2015. године су отворена прва преговарачка поглавља. До сада је отворено 14 преговарачких поглавља, од којих су два привремено затворена.

Истакла је да је према последњим истраживањима, подршка грађана за чланство у ЕУ око 52 одсто, док реформе подржава око 70 одсто наших грађана.

Марта Гранде, председница Одбора за спољне и европске послове Посланичког дома Парламента Републике Италије истакла да је Србија кључна земља за стабилност Западног Балкана.

Говорећи о политичкој ситуацији Србије, Гранде је истакла да је Србија својим ставом, својом уравнотеженошћу, поводом одлуке привремених институција самоуправе у Приштини да повећа таксе на 100 одсто на увоз српске робе, показала свој национални понос и показала на ком је политичком нивоу.

Гранде је изразила наду за продубљивањем међупарламентарне сарадње, и упознала српску делегацију да је у парламенту Италије недавно формирана Посланичка група пријатељства са Србијом. Такође, делегација Италије је похвалила реоформе које Србија спроводи и истакла да је Италија спремна и даље да пружа подршку Србији на путу ка ЕУ.

У разговору су учествовали чланови и заменици чланова Одбора: Ивана Николић, др Муамер Бачевац, Душица Стојковић, Гордана Чомић, Звонимир Ђокић и Жарко Мићин који су током састанка упознали делегацију Италије са спољнополитичком ситуацијом Србије, отвореним питањима у дијалогу са Приштином и о реформама које Србија спроводи у циљу достизања европских стандарда.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5